Wat kunnen we de eerste 60 dagen van je verwachten?

Om erachter te komen hoe je tegenover een nieuwe functie zult staan, is het niet ondenkbaar dat een werkgever je tijdens een sollicitatiegesprek een vraag zal stellen als: “Wat kunnen we de eerste 60 dagen van je verwachten als je deze baan toegewezen krijgt?” Voor sommige sollicitanten kan een dergelijke vraag wat vreemd overkomen en zullen ze zich afvragen waarom een werkgever op deze manier informatie in wil willen en wat daar de reden voor is.

Het beantwoorden van vragen over wat je van plan bent te bereiken in je nieuwe functie

Een groot aantal sollicitanten zullen deze vraag dan ook zeker als zeer lastig beschouwen. Er bestaan namelijk een groot aantal manieren om een correct antwoord hierop te geven. De meeste werkgevers gaat bovendien tijdens een sollicitatieprocedure op zoek naar medewerkers die zo zelfvoorzienend mogelijk zullen zijn tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Tevens zullen werkgevers ernaar streven om iemand in dienst te nemen die al op korte termijn een ​​belangrijke bijdrage weet te leveren aan het bedrijf.

Hoe geef je een correct antwoord op deze vraag?

Op het moment dat je tijdens een sollicitatiegesprek deze vraag wilt gaan beantwoorden, dan dien je duidelijk aan te geven dat een assertieve aanpak je absolute voorkeur heeft en dat je de nieuwe functie end e daarbij behorende werkzaamheden onder de knie wilt krijgen zonder dat je een grote belasting zult zijn voor je leidinggevende. Daarnaast zul je je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek erop moeten wijzen dat je een prioriteit zult stellen aan het zo snel mogelijk productief zijn: bij voorkeur al in de eerste dagen na je aanstelling. In dat geval zou je iets kunnen zeggen als:

“Ik zal contact zoeken met alle collega’s op mijn afdeling en de aangrenzende afdelingen om zo veel mogelijk te kunnen leren over de functies die verschillende personen vervullen binnen de onderneming. Ik zal alle informatie die u me heeft verstrekt ten aanzien van het beleid en de diverse procedures goed in me opnemen tijdens mijn vrije tijd. Dus ook buiten werktijd zal ik door blijven gaan met het lezen van alles wat ik maar kan vinden over het bedrijf en de sector om een ​​nauwkeurige oplossing te vinden voor de plaats die de onderneming binnen de markt zou kunnen krijgen. Onze bedrijfsvereniging biedt bovendien een aantal online tutorials aan over geavanceerde Excel-macro’s die ik eveneens ik zal gaan volgen tijdens mijn vrije uren.”

Benadruk je capaciteit om snel te leren

Dit soort vragen is doorgaans niet alleen vrij lastig om te beantwoorden, maar zal je eveneens een opening voor je bieden om je vermogen aan te halen om snel te leren en waarde toe te voegen op belangrijke gebieden van het werk. Dit zal, zeker als dit al in het begin van je indiensttreding gebeurt, kunnen bevestigen dat je je meer dan 100 procent voor het bedrijf in wilt zetten en zo snel mogelijk productief wilt zijn.

Op basis van de functieomschrijving, samen met alles wat je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek heeft gezegd, over de belangrijkste verantwoordelijkheden van de baan waar je voor solliciteert, kun je een case maken voor de manier waarop je vaardigheden je zullen helpen bij het erg snel te leren van de werkzaamheden die nodig zijn om deze functie op een optimale manier te vervullen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “U hebt het belang van het schrijven van overtuigende persberichten benadrukt en op basis van mijn ervaring in op het ministerie, denk ik dat ik in staat ben om al erg vroeg in te spelen op, en het oppikken van, de bijbehorende verantwoordelijkheden.” 

Verder kun je tijdens het beantwoorden van deze vraag aangeven je je zult gaan richten op je leidinggevende en je zult gaan focussen op het beheersen van de kerntaken van je functie tijdens de eerste paar weken, zodat je voor het bedrijf zo snel mogelijk een toegevoegde waarde zult zijn.

Bespreek je doelen en die van het bedrijf

Tijdens de sollicitatieprocedure zal een werkgever bovendien de neiging hebben om doelgerichte en goed georganiseerde medewerkers eerder een kans te geven. Om die reden is het van cruciaal belang dat je enig inzicht krijgt in dit proces om de uitdaging ook werkelijk aan te kunnen gaan, zoals door het leren van de essentiële vaardigheden die horen bij de nieuwe functie. Je zou zelfs je voorkeur kenbaar kunnen maken ten aanzien van de je dagelijkse- en wekelijkse leer- en werkdoelen die komen kijken bij het starten met je nieuwe baan. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik ben een persoon die ervan houdt om lijstjes op te stellen, dus schrijf ik liever doelstellingen op die betrekking hebben op het op koers blijven binnen mijn werkzaamheden. Op die manier kan immers de nadruk worden gelegd op de belangrijkste processen en systemen die bij deze baan horen. Zeker als je ook nog vermeldt dat je dit systeem en processen al tijdens de eerste twee weken na je aanstelling onder de knie wenst te krijgen en om die reden bovenaan je prioriteitenlijstje staan.”

Ook zul je zeker in gedachten moeten houden dat de veelvuldige onderbrekingen die veroorzaakt worden door nieuwe medewerkers frustrerend kan zijn voor managers. Je zou kunnen zeggen dat je een lijst van vragen op gaat stellen die niet op andere manieren beantwoord kunnen worden wanneer je je door dagelijkse routine probeert te werken. Vervolgens kun je vermelden dat je deze vragen aan je leidinggevende, of een ander daarvoor bevoegd persoon, zou kunnen stellen als zich daar een goed moment voor aandient. Zo zul je je werkgever kunnen behoeden voor ongunstig getimede werkonderbrekingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20