Wat je moet weten over het zakelijk aanschaffen van een fiets in België

Geschreven met input van Bikester

Een bedrijfsfiets heeft heel wat voordelen te bieden. Het betekent een forse besparing op de parkeerkosten, het zorgt voor een betere gezondheid bij de medewerkers en het draagt bij aan een attractief werkgeversmerk. Tegelijkertijd doet ook de wetgever zijn duit in het zakje met enkele fiscale en sociale gunstregimes, hoewel de 120%-aftrekbaarheid nu al even is verdwenen. We leggen uit wat je moet weten over het zakelijk aanschaffen van een fiets in België en waarop je zoal moet letten.

De zakelijke fiets is voor 100% aftrekbaar

Vroeger was de aankoop van een fiets voor 120% fiscaal aftrekbaar, maar sinds 2020 is de 120%-aftrekbaarheid in de meeste gevallen afgeschaft. Een zakelijke fiets is echter nog steeds voor 100% fiscaal aftrekbaar. In de praktijk kan je de fiets niet meteen volledig als kost inbrengen, maar moet de fiets worden afgeschreven. De fiscus aanvaardt een afschrijvingstermijn van drie jaar. 

De 100%-aftrekbaarheid geldt uiteraard ook voor alles wat met de fiets te maken heeft, zoals een fietsverzekering, een fietshelm, de herstellings- en onderhoudskosten enzovoort. Dit is in ieder geval een belangrijk voordeel ten opzichte van een zakelijke auto waarbij er allerlei aftrekbeperkingen gelden. 

Btw-aftrekbaarheid bij een zakelijke fiets

De btw is bij een zakelijke fiets volledig aftrekbaar in de mate dat de fiets ook zakelijk wordt gebruikt. Als je in een eenmanszaak een koersfiets koopt die je zowel recreatief als voor klantenbezoeken gebruikt, is de btw enkel aftrekbaar voor het zakelijke gedeelte. Het is aan jou om een passende verhouding aannemelijk te maken. De voorwaarde voor de btw-aftrekbaarheid is zoals steeds dat je over een btw-conforme factuur beschikt. Vraag bijvoorbeeld naar een fiets met rekening als je via Bikester.be bestelt.

Zakelijke fiets voor het personeel

Als het gaat over een fiets voor het personeel zijn er extra voordelen. Dan kan er namelijk ook een fietsvergoeding aan de medewerker worden toegekend. Ook deze fietsvergoeding is voor 100% fiscaal aftrekbaar en is vrijgesteld van zowel de inkomstenbelasting als de socialezekerheidsbijdragen. De fietsvergoeding is vrij toe te kennen en de werkgever beslist dus zelf of hij al dan niet zo’n fietsvergoeding toekent. De werkgever kan zelfs beslissen om een maximum op te leggen, zoals een maximale fietsvergoeding van 40 euro per maand. 

De fietsvergoeding moet in ieder geval wel worden toegekend op basis van het aantal afgelegde kilometers. Enkel het traject tussen de woonst en het werk komt in aanmerking, dienstverplaatsingen niet. Bovendien mag de fietsvergoeding niet meer dan 0,23 euro per kilometer bedragen. Als de fietsvergoeding hoger ligt dan 0,23 euro per kilometer, is dat deel onderhevig aan de inkomstenbelasting en de socialezekerheidsbijdragen. De fietsvergoeding kan verder wel gewoon worden gecombineerd met een autovergoeding voor de dagen dat de werknemer met de auto komt, bijvoorbeeld omwille van het slechte weer. Bij bovenstaande regels maakt het niet uit of het nu gaat om een elektrische fiets, een stadsfiets, een mountainbike of een koersfiets. Zelfs de speed pedelec komt in aanmerking voor de fiscale voordelen in het kader van woon-werkverplaatsingen met de fiets.

Meer