Wat is je droombaan?

Wanneer je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek, dan kun je het verzoek krijgen: “Vertel me eens wat meer over je droombaan?” Deze vraag kan soms zelfs een behoorlijk lastig gespreksonderwerp zijn. Het is zelfs zo dat wanneer je ideale baan niets te maken heeft met de functie waar je op dat moment voor solliciteert, je toch beter niet kunt vermelden, zeker niet als deze baan niet in verband gebracht kan worden met de vacante job. In plaats daarvan zul je je uiterste best moeten doen om je antwoord aan te laten sluiten op de functie waar je voor solliciteert. Hieronder hebben we een aantal tips en adviezen voor je verzameld met betrekking tot welke informatie werkgevers hopen te ontdekken in je antwoord, samen met een aantal do’s en don’ts om deze vraag correct te kunnen beantwoorden.

Waarom zal een werkgever deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek aan je stellen?

Tijdens dit belangrijke gesprek zal je potentiële werkgever zich waarschijnlijk richten op het achterhalen van informatie die betrekking heeft op de vaardigheden waar je over beschikt en of deze ervoor zullen zorgen dat je de functie naar behoren uit kunt voeren. Een werkgever zal daarnaast ook geïnteresseerd zijn in de mate waarin je gemotiveerd bent om bepaalde taken te verrichten en of je tevreden zult zijn met de baan op zich. Dit belangrijke gesprek zal je gesprekspartner dan ook helpen bij het maken van een beoordeling van je motivatie. Je antwoord kan namelijk ook laten zien wat je waarden, passies en prioriteiten zijn als werknemer. 

Wat dien je in je antwoord te verwerken?

In een ideale situatie zal je antwoord op deze vraag een aantal elementen moeten bevatten die verwijzen naar het werk dat je te wachten staat. Op het moment dat de vacante baan bijvoorbeeld bekleed gaat worden op een afdeling klantenservice, dan zou je kunnen zeggen dat je droombaan een hoge mate van interactie met klanten zou moeten hebben. Verder zou je je kunnen richten op de sector waarin je gaat werken als je deze vraag beantwoordt. Op het ogenblik dat je solliciteert naar een baan bij een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het milieu dan zou je je passie voor de milieubeweging aan kunnen halen.

Een andere optie is om je antwoord rond je ideale bedrijfscultuur en werkomgeving op te bouwen, bijvoorbeeld, door te zeggen dat je staat te popelen om aan de slag te gaan in een omgeving waar veel wordt samengewerkt, of om een deel uit te maken van een gedreven team. Je moet er hierbij echter wel altijd voor zorgen dat de omgeving die je in je antwoord noemt een match vormt met de bedrijfscultuur binnen de onderneming waar je solliciteert.

Om je antwoord goed voor te kunnen bereiden, dien je ruimschoots de tijd te nemen om te brainstormen over dingen die je aanspreken in de functie. Hierbij kun je de volgende vragen aan jezelf stellen (en hier uiteraard een eerlijk antwoord op geven):

  • Vind je het leuk om problemen op te lossen, of houd je ervan om te bemiddelen bij conflicten?
  • Ben je in staat om goed te gedijen onder een hoge (werk)druk?
  • Ben je zelf een “persoon” die graag contacten aangaat met klanten of met het grote publiek?

Vervolgens neem je de vacature erbij en ga je in de functiebeschrijving en -eisen op zoek naar dingen die je het meest interessant vindt en die belangrijk zijn om de baan goed te kunnen uitvoeren. In je antwoord, kun je dan zowel verwijzen naar vaardigheden die je op dit moment al aan kunt wenden op de werkvloer en die je later absoluut wilt gaan gebruiken. Je krijgt zo dus een uitgelezen kans om aan te geven welke vaardigheden je verwacht verder te kunnen ontwikkelen als je aan wordt genomen voor de vacante baan.

Brainstorm en een functieprofiel maken om een correct antwoord te formuleren 

Tijdens deze voorbereiding dien je te denken aan de dingen die je wilt in een functie en aan de hand daarvan kun je een profiel opstellen van je ideale functie (uiteraard zul je in je antwoord altijd ook een aantal van de gestelde functie-eisen uit de vacature moeten verwerken). Je “droombaan” hoeft overigens geen verwijzing te zijn naar een bepaalde baan, maar kan in plaats daarvan bestaan ​​uit verschillende verantwoordelijkheden die je leuk zou vinden om te doen als onderdeel van je job. Je profiel kan eveneens vaardigheden bevatten die je leuk vindt om in te zetten en de soort bedrijfscultuur waarin je je goed zou voelen. In alle gevallen moet je ervoor zorgen dat een aantal van deze punten overeenkomen met de beschrijving van de functie waar je voor solliciteert.

Voorbeelden geven om je antwoord meer kracht bij te zetten

Je antwoord kan nog overtuigender overkomen als je eerst goed nadenkt over de reden waarom je dit soort activiteiten in het verleden erg aangenaam hebt gevonden en hoe je vaardigheden bij het soort werk past dat je wellicht gaat doen als je aangenomen wordt door de werkgever waar je momenteel solliciteert. Het is om die reden dan ook goed als je in staat bent om een paar voorbeelden te geven van hoe je in het veleden hebt genoten van het gebruikmaken van deze vaardigheden.

Focus op het heden en op de toekomst

Een andere manier om deze vraag op een correcte wijze te beantwoorden is om een ​​bepaald doel te vermelden dat je wilt bereiken door middel van je “droombaan.” Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert voor een functie bij een non-profit organisatie die zich richt op het milieu, dan kun je aanhalen dat een cruciaal onderdeel van je droomcarrière een functie is die voorloop op de groene agenda van de meeste bedrijven en ondernemingen. Uiteindelijk is de sleutel tot het correct beantwoorden van de vraag: “Kun je me wat meer vertellen over je droombaan?” het tonen van je interesse op lange termijn hoog op je prioriteitenlijstje te zetten, zonder dat ze je interesse in de job waar je voor solliciteert overschaduwen.

Wat je zeker niet mag vergeten bij het formuleren van je antwoord

Zoals bij elke open vraag die je dient te beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek kun je gemakkelijk het gevoel krijgen dat alles is geoorloofd. Hierbij mag je echter niet uit het oog verliezen dat je nog steeds een sollicitatiegesprek aan het voeren bent en je antwoorden altijd nader onderzocht zullen worden door je gesprekspartner.

Antwoorden die overdreven hoog gegrepen van aard zijn, zoals mijn droombaan is om CEO te worden van een multinational, zijn niet wenselijk. Maar ook als je droombaan eruit bestaat om een professioneel romanschrijver te worden of uit te groeien tot een uitmuntend Somaliër, dan is dat geen relevante informatie tijdens een sollicitatiegesprek voor een functie binnen de afdeling boekhouden en houd je deze dan ook beter jezelf. Hieronder hebben we echter wel een aantal andere dingen verzameld die je dient te vermijden in je antwoord: 

  • Specifieke functiebenamingen: je moet je aandacht blijven richten op de vaardigheden en aspecten die relevant zijn voor algemene functies, en dus geen specifieke functiebenamingen gaan noemen als je je droombaan gaat omschrijven tijdens een sollicitatiegesprek. 
  • Ambitieuze functies: ook nu weer ben je beter uiterst voorzichtig als je je antwoord geeft. Wanneer je droombaan bestaat uit het hebben van verantwoordelijkheden die verre van haalbaar zijn binnen de functie waar je voor solliciteert, dan kan het lijken alsof je niet lang gelukkig zult zijn in deze functie. Een werkgever zal meer staan te popelen om kandidaten te ontmoeten die langere tijd in dienst van zijn, of haar, bedrijf willen blijven, dan mensen die een slechts korte ambtstermijn willen opvullen. 
  • De vacante functie: het is uiteraard niet echt oprecht om over de vacante baan te zeggen dat dit je droombaan is. Beter bedenk je dan ook een origineler en eerlijk antwoord op de*ze vraag. 

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Wat ik hoop te vinden in een baan, en wat ik leuk vind aan deze functie als medewerker van de klantenservice, is de mogelijkheid om mijn vaardigheden op het gebied van communicatie en klantgerichtheid te gebruiken. Ik vind het erg leuk om interactie te hebben met klanten en snel en effectief problemen voor hen op te lossen. Nadat ik een volleer medewerker ben geworden en de productlijn samen met de ontwikkeling van sterke klantenrelaties onder de knie heb, zou ik graag aan het werk gaan op een verkoopafdeling. 
  • Mijn droombaan draait om een ​​uitgebreide mate van werken in teamverband, zoals regelmatig georganiseerde personeelsvergaderingen en groepsprojecten. Ik houd ervan dat deze baan de communicatie tussen collega’s, maar ook tussen het management en het personeel, weet te benadrukken. Mijn vorige baan bestond uit 50 procent uit groepsprojecten en ik kijk ernaar uit om dat soort teamwerk en open communicatiemethoden ook binnen uw bedrijf voort te kunnen zetten.
  • Mijn droombaan zou mij toestaan om webcontent voor een heleboel verschillende bedrijven te ontwikkelen. Ik vind het leuk om verschillende klanten te leren kennen en content te ontwikkelen die aan hun unieke behoeften zal voldoen. Tijdens mijn vorige functie heb ik bijvoorbeeld gewerkt voor opdrachtgevers in diverse sectoren, variërend van de gezondheidszorg tot het onderwijs en ontving veel lof voor mijn werk van het gros van deze bedrijven. Ik houd ervan dat deze baan me kan laten werken met een breed scala aan opdrachtgevers.
Meer