Wie cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Cardano, of zelfs Dogecoin aankoopt, laat die best niet zomaar in het portefeuille van een cryptobeurs staan. Daar kunnen uw digitale activa nog steeds blootgesteld worden aan hackers, of aangetast worden door technische fouten. Ook hangt de toegang tot uw cryptomunten nog steeds verbonden met het lot van een derde partij, namelijk het bedrijf achter de cryptobeurs. Daarom kiest u best voor een crypto wallet waar u veilig de private keys tot uw waardevolle munten kan bewaren. Business AM zet voor u de beste opties naast elkaar.
Als u ooit overweegt cryptomunten aan te kopen, zal u wel even wat research moeten doen. Hoe lees ik de markttrends af? In welke crypto wil ik investeren en op welke cryptobeurs koop ik munten aan? Daarmee is de kous nog niet af. Zodra u cryptomunten hebt aangekocht bent u misschien eigenaar van de munten, toch is uw investering nog niet volledig veiliggesteld.
Cryptomunten die in een beursportefeuille zitten, zijn nooit volledig veilig en bovendien niet echt uw eigendom, waarschuwen verschillende experts. De toegang tot uw beursportefeuille is namelijk gekoppeld aan uw account op die cryptobeurs. Indien de toegang tot uw account voor een of andere reden zou beperkt worden of hackers u in het vizier nemen, kan u makkelijk alles verliezen. Wanneer cryptobeurzen de deuren sluiten, verliezen klanten soms ook cryptomunten.
Daarom is het uiterst aangeraden om een crypto wallet uit te kiezen waar u na aankoop van cryptomunten veilig de toegang tot uw beleggingen kan bewaren. Let op: de cryptomunten zelf komen nooit terecht in zo’n crypto wallet. De munten staan namelijk verankert op de blockchain-code die u aanduidt als eigenaar. Maar de private keys die u zal gebruiken om u te identificeren als eigenaar worden in zo’n crypto wallet bewaard.
Een private key is een geheime cijfercode die u aanwijst als de houder van de cryptomunten waaraan de key verbonden is. Wanneer u een transactie wil doen met uw cryptomunten, zal u die private key moeten ingeven om te bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar bent.
Wat zijn de opties voor crypto wallets?
1. ‘Cold’ wallets
‘Cold’ wallets zijn crypto wallets die niet verbonden zijn met het internet. Ze zijn doorgaans de beste bescherming tegen hackers omdat die letterlijk geen enkele toegang hebben tot uw wallet. Het nadeel van ‘cold’ wallets is dat ze vatbaar zijn voor fysieke schade en per ongeluk, of in geval van brand, vernietigt kunnen worden. U kan een ‘cold’ wallet ook ergens kwijtspelen, waardoor u de toegang tot uw cryptomunten permanent zal verliezen.
Er zijn verschillende vormen van ‘cold’ wallets:
Zo is er de papieren wallet. Dat is een papieren certificaat voorzien met uw private key-code en een QR-code. Via de QR-code kan u zich identificeren als de eigenaar van uw cryptomunten op verschillende blockchain-apps. Dit document bewaart u best ergens diep in uw kluis.
Dan zijn er de desktop wallets. Desktop wallets zijn eigenlijk beveiligde softwarekluizen die u installeert op uw computer en zonder internetconnectie ook beschikbaar blijven. Omdat uw keys enkel bereikbaar zullen zijn via een desktop computer, limiteert het wel de toegang tot uw cryptomunten.
Een populaire optie voor desktop wallets is Electrum.
Hardware wallets. Deze ‘cold’ wallets zijn bijzonder populair bij Bitcoiners. Hardware wallets zijn eigenlijk kleine toestellen die lijken op USB-sticks waarop u uw private keys opslaat. Hierdoor geven hardware wallets u makkelijk digitale toegang tot uw private keys, terwijl ze veilig zijn van hackers en virussen. Bovendien zijn deze wallets ook draagbaarder dan een computer en kan u ze dus makkelijk overal meenemen.
De populairste hardware wallet zijn de Ledger Nano X en Trezor One. Prijskaartjes van zo’n wallets gaan van 75 tot 150 euro. Twitter-CEO Jack Dorsey kondigde deze maand ook aan dat zijn bedrijf Square aan de ontwikkeling van een hardware wallet voor Bitcoin denkt.
2. ‘Hot’ of digitale wallets
De andere stroming van wallets zijn de ‘hot’ wallets. Dat zijn crypto wallets die enkel toegankelijk zijn via het internet. Het voordeel is dat u zo uw private keys eender waar en vanop verschillende toestellen kan bereiken. Het nadeel is dat er een kans bestaat dat u ooit het slachtoffer wordt van een hacking, hoewel dit uiterst zeldzaam is.
Let op: digitale wallets worden ook beheerd door een derde partij. Houd dus goed in de gaten of dit bedrijf zijn diensten blijft aanleveren wanneer u een crypto wallet opent. De toegang tot uw cryptomunten wordt in zekere zin beheert door een derde partij, net zoals bij beursportefeuilles.
De meest gebruikte ‘hot’ wallets zijn Exodus, Mycelium en Trust wallet.
Wat moet ik nog weten over crypto wallets?
De slimste manier om uw private keys te beheren is om ze te verspreiden over verschillende vormen van crypto wallets. Zo verliest u niet al uw cryptomunten wanneer er iets mis gaat met één van uw wallets.
Tenslotte: lees altijd zeer grondig de werking van de crypto wallets na voor u ze gebruikt. Blockchain-netwerken zijn gedecentraliseerd. Er is dus niemand die u kan helpen om verloren cryptomunten terug in bezit te nemen wanneer er iets misloopt.
Dit artikel was een gids door de wereld van crypto wallets. Het kadert in een artikelenreeks die alle weetjes over de cryptomarkt poogt te verzamelen. Hou onze website dus zeker in de gaten voor toekomstige stukken!
Eerder verschenen in deze reeks: