Beleggers maken zich zorgen over de financiële gezondheid van Credit Suisse. Het aandeel stond maandag zelfs even op een verlies van 8 procent. Die onzekerheid komt ook naar de oppervlakte wanneer we naar de credit default swaps (CDS) – een soort van verzekering voor beleggers – kijken. De prijzen van die producten zijn fors gestegen, wat dus voor meer paniek bij de beleggers zorgde maandag.
De waarde van CDS-contracten ten aanstaande van Credit Suisse is gestegen tot het hoogste peil in tien jaar en dat is een stijging die de aandelenmarkten niet graag zien. Beleggers sluiten dergelijke contracten af om zich in te dekken tegen een faillissement van een bedrijf. Als de waarde van zo’n contract stijgt, betekent dat dus dat ze zich almaar meer zorgen maken over de financiële gezondheid van het bedrijf in kwestie.
Bezorgdheden over Credit Suisse
Die bezorgdheden komen zeker en vast niet uit het niets, want de beurswaarde van de financiële instelling uit Zwitserland is sinds begin dit jaar al met zo’n 60 procent gezakt. Voornamelijk geruchten dat de bank een kapitaalverhoging zou doorvoeren, zorgde vandaag voor paniek.
Sommige beleggers maken zelfs de vergelijking met Lehman Brothers, een Amerikaanse financiële dienstverlener die in 2008 over de kop ging. Dat luidde toen de financiële crisis in. Volgens een analist uit de Londense City mogen we Credit Suisse niet zomaar vergelijken met Lehman Brothers. “De bank behoort tot de meest liquide financiële instellingen van Europa en torst vier keer minder schulden dan Lehman Brothers indertijd”, klinkt het in een reactie, waarover De Tijd bericht. “Ik kan me voorstellen dat een aantal grote klanten overweegt zijn geld weg te halen, maar ook dat kan het volgens mij aan.”
CDS en Michael Burry
Het begrip CDS zal de liefhebbers van de film The Big Short ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Micheal Burry kon dankzij zo’n verzekering de Amerikaanse vastgoedmarkt shorten. Hij nam verzekeringen op complexe producten waarin herverpakte hypotheken met een slechte rating zaten, zonder die producten zelf te bezitten. Zo kon hij mooie winsten realiseren toen de markten in elkaar stortten.
Bestuur Credit Suisse probeert de gemoederen te bedaren
De bestuursleden van Credit Suisse proberen sinds vrijdag de gemoederen te bedaren. “Ik weet dat het niet gemakkelijk is om geconcentreerd te blijven temidden van de vele verhalen die u in de media leest – vooral gezien de vele feitelijk onjuiste beweringen die worden gedaan. Ik vertrouw erop dat u onze dagelijkse koersontwikkeling niet verwart met de sterke kapitaalbasis en liquiditeitspositie van de bank”, schreef Ulrich Koerner, CEO van Credit Suisse, in een memo aan het personeel, die het persagentschap Reuters kon inkijken.
Credit Suisse heeft de eerste handelsdag van de week 0,95 procent lager afgesloten, nadat het eerder die dag ruim 8 procent in het rood noteerde. De financiële instelling kon meeprofiteren van de plotse omwenteling op de beurzen, aangestuwd door lagere langetermijnrentes.
(fjc)