Wat hoop je in een nieuwe baan te vinden?

Een van de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek aan je gesteld kunnen worden is: “Wat hoop je in een nieuwe baan te vinden?” De werkgever die je deze vraag voorlegt, wil namelijk graag weten of je doelen goed aansluiten bij die van zijn, of haar, bedrijf. Je antwoord zal het voor je gesprekspartner eveneens mogelijk maken om te beoordelen of je vaardigheden en interesses je tot een goede kandidaat zullen maken voor de functie waar je voor solliciteert. Om deze vraag echter met succes te beantwoorden, kun je je doelen eveneens naar voren brengen, mits deze betrekking hebben op de baan waar je voor solliciteert. Hoewel je antwoord altijd eerlijk moet zijn, zul je toch ook moeten laten zien op welke manier je een zekere waarde toe kunt voegen aan het bedrijf. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken bij het formuleren van je eigen antwoord op deze vraag. Daarnaast hebben we nog een aantal voorbeeldantwoorden voor je verzameld die je als basis voor je antwoord kunt gaan gebruiken.

Hoe kun je deze vraag correct beantwoorden?

Bij de voorbereiding van een sollicitatie is het goed om de vacature nog eens goed door te nemen en dan vooral de eisen die gesteld worden van de vacante job. Vervolgens kun je zelf een lijst gaan maken van je persoonlijke belangen en doelen. Hierbij let je speciaal op alles wat je in beide lijsten tegenkomt. De aspecten die in het zich in het overlappinggebied bevinden, kunnen je immers helpen een krachtig antwoord op deze vraag te formuleren. Je antwoord zal echter altijd je doelen en belangen dienen te benadrukken en betrekking moeten hebben op het werk waar je voor solliciteert. In feite zal je antwoord op deze vraag dan ook steeds weer anders kunnen zijn. Voor elke functie waar je voor solliciteert, gelden namelijk andere eisen en voorwaarden waar je als sollicitant aan dient te voldoen.

Je antwoord zul je duidelijk op moeten bouwen zodat je je gesprekspartner kunt laten zien op welke manier je het bedrijf ten goede kunt komen. Je zou bijvoorbeeld uit kunnen leggen dat je graag wilt werken voor een bedrijf dat werken in teamverband stimuleert omdat je prima zult gedijen in een dergelijke omgeving. Dit zal de werkgever direct laten zien dat je goed past binnen de bedrijfscultuur die specifiek gericht is op het werken in een team.

Ook al wil je laten zien waarom je het meest geschikt bent voor dit bedrijf, liegen zal in alle gevallen uit den boze zijn en zelfs averechts kunnen gaan werken. Je antwoord moet je dan ook altijd eerlijk houden omdat de meeste werkgevers doorgaans direct doorhebben als er een onwaarheid wordt verteld. Beter richt je je dus op het geven van oprechte en eerlijke antwoorden die bovendien ook laten zien dat je goed de vacante functie op een goede manier invulling kunt geven. Ten slotte dien je absoluut te voorkomen dat zaken zoals je salaris en andere werknemersvoordelen de kernpunten vormen van je antwoord. Wanneer je namelijk je antwoord wel opbouwt rondom deze aspecten, dan zal je persoonlijke focus komen te liggen bij je wensen, in plaats van de behoeften van het bedrijf. 

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Ik ben op zoek naar een functie waar ik de mogelijkheid krijgt om mijn schriftelijke communicatieve vaardigheden kan blijven gebruiken. Als marketingassistent bij uw bedrijf zou ik namelijk goed in staat zijn om mijn jarenlange als een succesvolle schrijver ervaring toe te passen en tevens het soorten artikelen kan schrijven die ik het meest leuk vind over onderwerpen die me het meest aanspreken.
  • Ik hoop op een baan die me de kans zal bieden om de verkoop te stimuleren binnen een bedrijf dat al succesvol is, zoals uw onderneming. Ik ben op zoek naar de mogelijkheid om de vaardigheden die ik heb ontwikkeld tijdens mijn jaren als marketeer binnen uw verkoopteam te kunnen brengen en zo de productiviteit en de internationale omzet voor uw onderneming te verhogen.
  • Ik ben erg enthousiast over de kans die ik wellicht krijg om te werken met een innovatief, succesvol bedrijf zoals dat van u. Ik kijk ernaar uit om gebruik te kunnen maken van de ervaring die ik heb weten te verwerven in de technologie en daarmee de producten van uw bedrijf te kunnen stroomlijnen en op die manier uiteindelijk nog meer succesvolle zaken door te kunnen voeren.
  • In mijn volgende baan zou ik graag een ​​positieve invloed op mijn patiënten hebben en in staat zijn om hen te helpen zodat ze een meer functionele en gezonde levensstijl erop na kunnen houden. Uw faciliteit biedt patiënten een volledig herstelprogramma, en ik ben van mening dat mijn ervaring, opleiding en specialisatie ervoor zorgen dat ik uitstekend in uw team zal passen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20