Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: wat ga je niet missen van je laatste baan?

Tijdens een sollicitatiegesprek zal een potentiële werkgever een heleboel over je te weten willen komen, zoals:

  • je persoonlijke- en beroepsmatige passies,
  • je sterke- en zwakke punten.

Aan de hand van al deze verzamelde informatie zal je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek proberen om vast te stellen wat voor soort werkzaamheden je niet belangrijk vindt om uit te blijven voeren. Veel werkgevers gaan er dan ook vanuit dat je je beste werk levert in opdrachten waar je je gepassioneerd voor hebt ingezet. Om die reden is de vraag: “Wat zul je niet missen van je vorige, of huidige, baan?”

Je kunt je potentiële hierbij dan ook zeker een handje helpen om je beter te leren kennen, en te kunnen beoordelen of je geschikt bent voor de vacante baan, door de nodige bewijzen binnen handbereik te houden. De sleutel tot het beantwoorden van deze vraag is om altijd eerlijk te zijn, maar eveneens door om positief te blijven, zelfs op momenten dat je een ogenschijnlijk negatieve vraag moet gaan beantwoorden.

Vergelijk je huidige functietaken met de nieuwe baan

Naast het feit dat je eerlijk en positief moet zijn tijdens het beantwoorden van dit soort vragen, zal je antwoord ook een vooruitblik moeten werpen op de functie waar je voor solliciteert. Je zult dan ook moeten starten met het maken van een lijst van de verschillende onderdelen van je voormalige, of huidige, baan die de minste belangstelling bij je oproepen. Hierbij zul je moeten proberen om ten minste een aantal taken op te sommen die je uiterst zelden uit hoeft te voeren die bovendien niet tot de kerntaken van deze functie behoren. Dergelijke taken zullen dus wel genoemd kunnen worden zonder dat deze je kansen op de vacante baan, eb de te boeken successen, in de weg kunnen staan.  

Vervolgens moet je onderzoek doen naar de perfecte baan en voor je gesprekspartner een lijst opstellen van de verschillende verantwoordelijkheden die ook in de vacature worden vermeld. Als de vacature niet erg gedetailleerd is, dan kun je ook een kijkje nemen op de website van de onderneming om te achterhalen of er een uitgebreidere beschrijving van de functie voor handen is waar je je voordeel mee kunt doen. Je kunt eveneens belangrijke banensites afspeuren op de specifieke functie om te zien wat andere werkgevers te zeggen hebben over de vacante baan.

Je zult de lijst van werkzaamheden die betrekking hebben op de vacante baan hoog in het vaandel dienen te houden. Maar als je niet zeker bent over het relatieve belang van de verschillende onderdelen van een functie, dan kun je professionals binnen dit vakgebied vragen om je te helpen met het maken van een juiste inschatting. 

Noem drie aspecten die geen prioriteit hebben

Tot slot zul je drie aspecten moeten kiezen van je, voormalige- of huidige, baan die het minst interessant voor je zijn. Deze drie aspecten ga je vervolgens vergelijken met je lijst van werkzaamheden die wel je prioriteit hebben en die betrekking hebben op de baan waar je voor solliciteert. Je wilt er namelijk voor zorgen dat alle taken die je noemt waarschijnlijk niet te hoog op de prioriteitenlijst van je potentiële werkgever staan, maar ook mogen het geen taken zijn die vaak uit worden gevoerd of van groot belang zijn voor deze functie. 

Blijf eerlijken positief

Wanneer je deze vraag gaat beantwoorden, dan dien je altijd negatieve bewoordingen te gebruiken als je praat over de taken die je aan de orde wilt brengen. Om die reden kun je dan ook beter proberen om de vraag op een meer neutrale manier te benaderen. In de praktijk betekent dit doorgaans dat je antwoord laat zien dat je in staat bent om de klus ook te klaren, zelfs als je het niet erg leuk vindt om de taak uit te voeren. Je moet wel eerlijk zijn over de taken die geen beroep op je zullen doen, maar tegelijkertijd moet je altijd een positieve benadering voor ogen houden bij de verklaren waarom je de baan graag wilt hebben. 

Je zou bijvoorbeeld niet kunnen zeggen, “Als een sales manager heb ik een enorme hekel aan het opmaken van de inventarisatie. Het was één van de meest saaie dingen die ik ooit heb gedaan en ik werd daar vaak stapelgek van.” In plaats daarvan moet je je antwoord op een manier formuleren die suggereert dat je de meer stimulerende, uitdagende projecten wel leuk vond, maar daarnaast eveneens geleerd hebt om voldoende discipline op te brengen voor de soort taken die je vervelend vond om te doen. Soms zul je namelijk dingen moeten doen tijdens het werk die je minder prettig vindt, maar die wel gedaan dienen te worden om je doelen te kunnen behalen.

Je zou in dat geval bijvoorbeeld kunnen zeggen, “Als sales manager in een kledingboetiek vond ik bijna alle aspecten van mijn werk leuk. Ik ga ervan uit dat het aspect dat voor mij het minst interessant was het tellen van voorraad onverkochte kleding omdat ik deze bezigheid me mentaal niet voldoende kon stimuleren. Desondanks was ik toch in staat om me te blijven concentreren op de details van deze taak en was mijn telling altijd erg accuraat. Ik wist immers dat mijn resultaten belangrijk zouden ten aanzien van de dingen die ik wel leuk vond binnen de functie, zoals het selecteren van kledingsstukken voor onze nieuwe herfstcollectie.”

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Toen ik in dienst was bij mijn vorige werkgever wilde ik altijd de kans krijgen om mijn ervaring op het gebied van fondsen- en subsidiewerving te laten zien, maar helaas heb ik daar nooit de kans voor gekregen en kon ik mijn taken niet verder uitbreiden. Ik vind het dan ook het vooruitzicht geweldig leuk dat ik mogelijk deze functie kan gaan bekleden, waarbij er een verdeling van 60/40 zal zijn tussen administratieve taken en de taken waar ik me verder in wil ontplooien. Dit soort baan zal me dan ook in staat stellen ​​om mijn vaardigheden op verschillende vlakken te demonstreren.
  • Als een verkoper heb ik waardevolle verkoopvaardigheden verworven en heb ik goede leiderschapsvaardigheden af kunnen kijken van mijn superieuren. Hoewel ik erg hield van het zelfstandig kunnen verkopen, wilde ik eveneens altijd dat we hebben een aantal verkopen als team konden doen. Ik heb het gevoel dat ik zeer bedreven ben in het creëren van een omgeving waar het verkopen als team goed gedijd. Verder houd ik van de mogelijkheid om te kunnen werken met, en te leren van, mijn collega’s. Ik geloof dat ik prima zou gedijen in een salesfunctie binnen uw bedrijf, vooral gezien de bijzondere nadruk die u legt op het werken in teamverband en de omzet die door de groep wordt gemaakt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20