De Arizona-partijen zijn er vrijdagavond in geslaagd om een paasakkoord te sluiten. Dat betekent dat verschillende hervormingen uit het regeerakkoord zijn omgezet in concrete maatregelen. Maar wat betekent dat juist voor jouw portefeuille?
Context: Na lang onderhandelen was er vrijdagavond rond 22 uur een paasakkoord. Er waren de voorbije week nog zo’n vijftig knelpunten waarover de ministers zich moesten buigen. Zo moesten de Arizona-partijen onder meer op zoek gaan naar 4 miljard euro om de defensie-uitgaven te financieren. Vanzelfsprekend gaan enkele maatregelen die ze genomen een impact hebben op jouw budget. We sommen de belangrijkste wijzigingen op.
- “We hebben een groot akkoord moeten sluiten. Het zijn uiteindelijk 500 artikelen en 300 pagina’s juridische tekst. Dat is niet niks. Er zitten hervormingen in die toch wel historisch kunnen worden genoemd”, zei premier Bart De Wever (N-VA) over het paasakkoord.
Pensioen hoger dan 5.000 euro worden geïndexeerd
Een van de discussiepunten tijdens de onderhandelingen was een indexstop voor mensen die een pensioen ontvangen dat meer bedraagt dan 5.000 euro.
- Hoewel er uiteindelijk geen indexstop komt, wordt de indexering tot 2029 wel ingeperkt voor pensioenen die boven 5.182 euro bruto per maand uitkomen. Wie een brutopensioen tussen 5.182 en 5.250 euro ontvangt, krijgt een gedeeltelijke indexering. Wie meer dan 5.250 euro bruto per maand krijgt, zal een forfaitaire indexering krijgen van 36 euro.
- Het forfaitaire bedrag komt overeen met een indexering van 2 procent van een minimumpensioen van een alleenstaande.
- Het grensbedrag en het minimumpensioen worden de komende jaren wel verder geïndexeerd volgens de huidige principes.
Pensioenbonus verdwijnt
De pensioenbonus gaat op 31 december 2025 op de schop.
- Dat is een maatregel die de voorgaande regering op 30 juni (2024) heeft ingevoerd om werknemers, zelfstandigen en ambtenaren aan te moedigen langer actief te blijven na hun vroegst mogelijke pensioendatum. Het gaat hier om nettobedrag bovenop het reguliere pensioen. Het is mogelijk om maximaal drie jaar lang zo’n bonus op te bouwen.
- De regering-De Wever gaat de pensioenbonus van regering-De Croo vervangen door een bonus-malussysteem, waarbij het pensioenbedrag wordt verhoogd voor wie later stopt dan de wettelijke pensioenleeftijd én 35 jaar van minstens 156 gewerkte dagen kan voorleggen. De malus bedraagt 2 procent tot 2030, 4 procent tot 2040 en 5 procent vanaf 2040. Tegelijk zet de regering het mes in de pensioenen voor wie vroeger dan de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaat en geen 35 loopbaanjaren van 156 dagen kan voorleggen. De percentages lopen gelijk met de bovenstaande malus.
Hogere belasting aanvullende pensioenen
Er verandert ook iets voor wie spaart voor zijn oude dag via de tweede pensioenpijler, oftewel het aanvullend pensioen.
- De Arizona-partijen verhogen de zogenaamde solidariteitsbijdrage voor bedragen boven de 150.000 euro van 2 naar 4 procent. Die verhoging geldt voor wie na 31 december 2026 met pensioen gaat.
- Als je tijdens jouw loopbaan een kapitaal van 200.000 euro hebt opgebouwd, dan betaal je dus 2 procent op 50.000 euro of 1.000 euro.
- Het bedrag van 150.000 euro zal de komende jaren geïndexeerd worden, op dezelfde manier als de indexering van wettelijke pensioenen.
De Wijninckx-bijdrage stijgt
Zoals de regering-De Wever in haar regeerakkoord liet weten gaat de Wijninckx-bijdrage de hoogte in. Die stijgt van 3 naar 12,5 procent vanaf bijdragejaar 2026. Het gaat hier om een bijdrage die Belgen met een erg hoog aanvullend pensioenen moeten betalen.
- De bijdrage is alleen verschuldigd als de som van het wettelijk en aanvullend pensioen het maximumpensioen van ambtenaren overschrijdt.
Beperking werkloosheidsuitkering in de tijd
In het paasakkoord staan niet alleen maatregelen die een impact hebben op jouw pensioen. Ook voor wie een werkloosheidsuitkering ontvangt, wijzigt er iets.
- Zoals eerder aangekondigd, gaat de regering de werkloosheidsuitkering beperken tot twee jaar. Die wetswijziging is van toepassing voor iedereen die voor 1 januari 2024 werkloos is geworden. De beperking geldt niet voor wie ouder is dan 55 jaar en al een voldoende lange loopbaan heeft.
- Er was wel nog wat onduidelijkheid over de mensen die een lange opleiding tot een knelpuntberoep volgen en in de tussentijd een uitkering ontvangen. Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Volksgezondheid, riep onlangs nog op om die mensen (indien nodig) langer dan twee jaar een uitkering te betalen.
- Het paasakkoord schept meer klaarheid. Wie nu al bezig is aan zo’n opleiding, zal zijn of haar toelage niet verliezen, zo bevestigde minister van Werk David Clarinval (MR).
- Wie in de toekomst aan een knelpuntopleiding voor een zorgberoep of een job in het onderwijs start, zal ook zijn uitkering niet verliezen.
Nieuwe maatregelen langdurige zieken
De Arizona-partijen nemen enkele maatregelen om het aantal langdurige zieken terug te dringen.
- Wanneer een werknemer ziek wordt moet de werkgever gedurende de eerste maand een gewaarborgd loon betalen. Ze gaan nu ook in de tweede en derde maand van de arbeidsongeschiktheid moeten bijdragen.
- Ter compensatie wordt de wachttijd rond het gewaarborgd loon wel opgetrokken, en voor wie deeltijds het werk hervat, zal er geen gewaarborgd loon meer zijn.
- Er komt ook een strengere regeling voor langdurige zieken die weigeren mee te werken aan hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Zodra iemand twee keer niet opdaagt op een afspraak met de adviserende arts of het multidisciplinaire team dat een eerste inschatting moet maken van zijn potentieel om het werk (geleidelijk) te hervatten kan die persoon zijn uitkering verliezen.
- Wie twee keer niet opdaagt voor een eerste contactmoment bij de terug-naar-werkcoördinator ziet het dagbedrag van de uitkering met 10 procent ziet dalen. Vandaag daalt die in dat geval met slechts 2,5 procent.
Geen sanctie meer bij eerste fout belastingaangifte
Volgens het paasakkoordd mag de fiscus geen automatische belastingverhoging meer toepassen voor bedrijven en burgers die zonder kwade trouw een foutieve belastingaangifte indienen.
- “Een belastingverhoging van 10 procent zal niet langer worden toegepast bij overtredingen te goeder trouw of administratieve vergetelheden”, stond er al in het regeerakkoord. Wie herhaaldelijk fouten maakt, zal wel nog een sanctie krijgen.
- Voorts worden de onderzoeks- en verjaringstermijnen vereenvoudigd. Voor een gewone aangifte mag de fiscus nog drie jaar terug in de tijd gaan, voor complexe aangiftes vier jaar en voor vermoedens van fraude 7 in plaats van 10 jaar.
Kleinere belastingvermindering voor alimentatie
Wanneer ouders scheiden, moet de persoon die de kinderen niet bij zich heeft in de meeste gevallen een maandelijkse alimentatie betalen. Ook wanneer er geen kinderen betrokken zijn bij een scheiding wordt er soms alimentatie betaald. Het is mogelijk om een deel van de betaalde onderhoudsuitkering te recupereren via de personenbelasting. De regering-De Wever gaat die fiscale aftrek verminderen.
- De belastingvermindering daalt van 70 procent dit jaar naar 60 procent volgend jaar en 50 procent in 2027.
Hogere vliegtaks
De vliegtaks wordt – afhankelijk van de afstand – iets duurder. Terwijl dat nu tussen de 2,4 en 10 euro per ticket is, wordt dat vanaf deze zomer tussen de 5 en de 10 euro.
De federale intrestaftrek voor tweede of derde woningen verdwijnt
Het paasakkoord bevestigt dat de federale intrestaftrek, een belastingvoordeel voor wie leent voor een tweede verblijf of een appartement om te verhuren, verdwijnt.
- Die wijziging geldt niet enkel voor nieuwe contracten. De regering besliste om dat ook te doen voor lopende contracten, waardoor dit jaar al zo’n 200 miljoen euro wordt bespaard.
Sommige fiscale grensbedragen worden bevroren
Een reeks fiscale kortingen, waaronder de fiscale vrijstelling voor de gereglementeerde spaarboekjes, worden de komende jaren niet geïndexeerd. Voor pensioensparen is dat wel nog het geval.
- De fiscale vrijstelling voor het gereglementeerde spaarboekje zal bijvoorbeeld dit jaar dalen van 1.050 naar 1.020 euro.
- Vanaf aanslagjaar 2031 worden de fiscale grensbedragen opnieuw geïndexeerd, zonder dat de overgeslagen indexering ingehaald zal worden. Die regeling heeft onder meer ook een impact op de langetermijnspaarders en beleggers.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.