Wat betekent afstand van verhaal?

Wanneer je een huurovereenkomst ondertekent die een verklaring van afstand van verhaal bevat, betekent dit dat je als huurder geen brandverzekering hoeft te sluiten voor het huis. De verhuurder van het huis heeft een uitgebreide brandverzekering waarbij hij de aansprakelijkheid van de huurder heeft opgenomen.

Ondanks het feit dat de eigenaar afstand heeft gedaan van jouw aansprakelijkheid in de huurovereenkomst, is het niet geheel onverstandig om toch zelf een ​​brandverzekering af te sluiten voor het huis als huurder.

De oorzaak van de brand zal namelijk bepalen wie aansprakelijk is voor de schade. De verhuurder zal altijd verantwoordelijk zijn voor het herstel van structurele schade en het terugbrengen van het pand naar een bewoonbare staat, maar dat betekent niet automatisch dat de eigenaars er financieel verantwoordelijk voor zijn.

Op zoek naar de beste verzekering als huurder:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Simuleer 3 verschillende brandverzekeringen!Meer informatie
Voordelige premieMeer informatie

Als het vuur ontstond vanwege defecte structurele elementen zoals bijvoorbeeld de elektriciteit, dan wordt de verhuurder aansprakelijk geacht. De verzekering van de huiseigenaar moet namens de verhuurder de kosten dragen.

Als je als huurder (of jouw gasten) de brand hebt veroorzaakt, kan de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar jouw verzekeringsmaatschappij vervolgen. Als er echter geen huurdersverzekering bestaat, kan de verzekeringsmaatschappij van de verhuurder rechtstreeks een vergoeding vragen aan jou.

Het kan tijd kosten voor verzekeringsmaatschappijen om claims te verwerken. Sommige verzekeringsmaatschappijen zijn zeker beter dan anderen. Niettemin zal een verhuurder een claim voor het verlies zo snel mogelijk willen indienen om de bal aan het rollen te krijgen.

Het kenmerk van schadevergoedingsclaims is schade die plotseling is veroorzaakt. Een huurwoningbrand is een van de meest voorkomende soorten schadegevallen waar huisbazen mee te maken hebben, en het is een verlies dat bijna overal door de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt gedekt.

Wat is afstand van verhaal?

Een vrijgave van aansprakelijkheid is een overeenkomst tussen twee partijen om af te zien van een rechtsvordering. Wanneer je afstand doet van een claim, gaat je ermee akkoord niet door te gaan met juridische stappen in ruil voor compensatie. Simpel gezegd, het is een manier om een ​​geschil buitengerechtelijk te regelen. Je doet dan afstand van verhaal.

Afstand van verhaal kan worden gebruikt om af te zien van een vordering tot schadevergoeding die al heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld na de brand. Het kan ook worden gebruikt om af te zien van toekomstige claims voor letsel of schade. Je kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om een ​​vrijstellingsformulier te ondertekenen voordat je deelneemt aan een fysieke of risicovolle activiteit.

Bescherm jezelf als huurder met de juiste verzekering:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Simuleer 3 verschillende brandverzekeringen!Meer informatie
Voordelige premieMeer informatie
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20