Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: wanneer kun je beginnen met werken?

Tijdens het voeren van sollicitatiegesprekken zijn werkgevers waarschijnlijk er benieuwd naar het moment wanneer je aan de slag kunt gaan als je aan wordt genomen voor de vacante baan. In het bijzonder is dit het geval als de positie waar je voor solliciteert op dat moment niet op wordt gevuld, maar wel van groot belang is voor de activiteiten van het bedrijf. Het is dan ook niet vreemd dat je een dergelijke vraag moet beantwoorden bij vrijwel elke sollicitatie die je doet.

Wat is gebruikelijk?

De meest voorkomende periode voor het beginnen met een nieuwe baan is gemiddeld twee weken nadat je de aanbieding van een functie officieel hebt aanvaard. Er is echter vaak wel een mogelijkheid om te onderhandelen met de betreffende werkgever over een andere startdatum wanneer je geïnteresseerd bent in het eerder starten met je nieuwe baan, of als je dit juist nog even uit wilt stellen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde op het moment dat je een arbeidsovereenkomst aangaat die vereist dat je voor een langere periode in dienst treedt, of als je graag wat extra tijd vrij wilt nemen voordat je een nieuwe functie gaat bekleden.

Het is echter altijd goed om van tevoren te weten wat je kunt doen als je huidige werkgever wil dat je langer in dienst blijft of als je wat meer tijd voor jezelf nodig hebt ​​tussen twee banen in. Er zijn immers verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen wanneer je over de startdatum van je nieuwe functie gaat bespreken met de werkgever.

Manieren om vragen te beantwoorden over wanneer je kunt beginnen met werken

Indien je direct aan de slag kunt gaan

In het algemeen zal het beste antwoord dat je dan kunt geven eruit bestaan dat je aangeeft dat je bereid bent om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Indien je echter nog een andere baan hebt, terwijl je toch deze sollicitatie hebt gedaan, dan zul je beduidend meer tactvol te werk dienen te gaan als het gaat om het formuleren van je antwoord op deze vraag. Dit soort vraag kan zelfs een manier zijn om uw ethiek te testen dus dien je de verleiding te weerstaan om “morgen” te zeggen als je nog bij een andere werkgever werkzaam bent. Wanneer je zonder werk zit, of als je huidige baan op het punt staat om beëindigd te worden, dan is het natuurlijk prettig om te kunnen zeggen dat je onmiddellijk kunt komen werken (of in elk geval zodra de werkgever dat van je zou vragen).

Een bepaalde uitwerktermijn in acht houden

Je zult je huidige werkgever altijd tijdig op de hoogte moeten stellen van je ontslag. Vaak dien je dan nog minimaal twee weken in dienst te blijven. Op die manier hoef je je oude functie niet direct te verlaten en kunnen er door deze werkgever de nodige maatregelen worden getroffen om je vertrek op te vangen. Er zijn echter ook bedrijven waar je een langere opzegtermijn bestaat, maar dan zou je eventuele vakantiedagen op kunnen nemen om toch eerder bij je nieuwe werkgever aan de slag te kunnen gaan.

Het zelfs zo zijn dat je huidige werkgever je de mogelijkheid biedt om eerder dan je had verwacht te kunnen vertrekken. In dat geval zou je je contract op kunnen zeggen bij dit bedrijf en je nieuwe werkgever op de hoogte kunnen brengen van de datum dat je beschikbaar zal zijn. Het is weliswaar niet waarschijnlijk, maar er zijn gevallen bekend van bedrijven die hun werknemer te kennen geven om meteen te vertrekken zodra ze een kennisgeving van hun ontslag in hebben gediend. Indien dat gebeurt nadat je in dienst bent genomen, dan zou je kunnen zeggen dat je eerder dan verwacht beschikbaar bent en dus ook op een eerdere datum kunt beginnen met je nieuwe functie.

Als je wat langer vrij wilt zijn tussen twee banen in

Op het moment dat je wat meer tijd vrij wilt nemen tussen twee banen in, bijvoorbeeld voor een vakantie, om te kunnen verhuizen of gewoon om wat nieuwe energie op te doen, dan zal er wellicht een meer uitdagend scenario zich aandienen. Het is namelijk geen goed idee om deze informatie al met je nieuwe werkgever te delen nog voordat je de betreffende baan aangeboden hebt gekregen. In plaats daarvan zou je de vraag echter wel om kunnen draaien en je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek kunnen vragen naar de gewenste startdatum voor de functie waar je voor solliciteert. Wellicht dat de tijdspanne van het bedrijf wel veel flexibeler uitvalt dan je aanvankelijk had gedacht. 

Met andere woorden: het is over het algemeen aanvaardbaar dat je je behoefte aan kunt geven ten aanzien van een aanpassingsperiode, zolang je daarbij eveneens je enthousiasme voor de baan uit weet te drukken en de nodige flexibiliteit kunt bieden aan de werkgever zodat je ook aan zijn, of haar, wensen tegemoet kunt komen.

Wees niet te persoonlijk

Tijdens het beantwoorden van dit soort vragen tijdens een sollicitatiegesprek is het van cruciaal belang om je antwoord zeker niet te persoonlijk te maken. In plaats daarvan dien je te proberen om je antwoord aan te passen aan de behoeften van de werkgever en je zo flexibel en meegaand mogelijk op te stellen. Juist de sollicitanten die een dergelijke houding aannemen ten aanzien van hun eventuele startdatum zullen voor veel werkgevers buitengewoon interessant zijn en vaak op extra aandacht kunnen rekenen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.