Deze week verschijnen vier rapporten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, bovenop een toespraak van Federal Reserve (Fed) voorzitter Jerome Powell. Wall Street houdt de adem in: welke signalen over de rente zullen er zijn?
Wall Street’s rocky road deze week: hier zijn de risico’s voor beleggers

Waarom is dit belangrijk?
Een oververhitte arbeidsmarkt met snel stijgende lonen is een van de oorzaken van de inflatie in de VS. Om de inflatie terug te dringen, pakt de Fed onder meer de arbeidsmarkt aan. Als deze nog sterk genoeg is, kan een nog hogere rente nodig zijn. Een risico voor de aandelenkoersen.In het nieuws: een week vol belangrijke aankondigingen.
- Dinsdag en woensdag: verklaringen van Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres.
- Woensdag: Het banenrapport van ADP van februari in de privésector, evenals JOLTS’ rapport over aanwervingen, vacatures en ontslagen in januari.
- Donderdag: gegevens van Challenger, Gray & Christmas over ontslagen in februari.
- Vrijdag: het officiële rapport van het Bureau voor de Statistiek over het aantal gecreëerde banen en het werkloosheidspercentage.
De S&P500 is maandag licht gestegen, 0,64 procent na drie uur handel.
Goed nieuws = slecht nieuws?
De kwestie: een signaal voor toekomstige rentetarieven?
- Het is duidelijk dat de markt zal proberen om uit het optreden van Powell mogelijke signalen over de rentetarieven op te vangen. De Fed-voorzitter geeft nooit precieze aanwijzingen, maar zijn opmerkingen over de gezondheid van de economie en het effect van de rente zouden in ieder geval aanwijzingen kunnen geven over het toekomstige monetaire beleid. Beleggers zullen het in ieder geval onder een vergrootglas leggen.
- De arbeidsmarktcijfers zullen al wat concreter zijn. Er zal vooral gekeken worden of de arbeidsmarkt nog steeds groeit (wat de inflatie aanwakkert) of niet.
- In januari bijvoorbeeld kwamen er volgens het officiële rapport 517.000 nieuwe banen bij, terwijl de ramingen op ongeveer 185.000 lagen. De werkloosheid bedroeg 3,4 procent, het laagste percentage sinds 1969.
- Na de pandemie kwam de economie weer op gang en ontstond er een opwaartse druk op de lonen. Sindsdien is de economie, ondanks renteverhogingen, veerkrachtig gebleven. Het valt nog te bezien of de gegevens van februari een keerpunt zullen zijn. De algemene raming is ongeveer 200.000 toegevoegde banen (wat nog steeds veel zou zijn), maar de laatste ramingen waren allemaal fout.
- Wat dit betekent: Kortom, een arbeidsmarkt die nog steeds sterk draait, verplicht de Fed bijna om de rente te blijven verhogen. Vooral omdat anderzijds de inflatie in januari minder snel daalde.
- Het terugdringen van de inflatie is de belangrijkste missie van de Fed. En dat betekent de rente verhogen, met name om de arbeidsmarkt te kalmeren, als die nog steeds oververhit is.
De essentie: de markt is allergisch voor hoge rentes.
- Gedurende heel 2022 duwden de vooruitzichten op hoge rentetarieven (bijvoorbeeld afgeleid uit nieuws over de veerkracht van de economie) de markten omlaag. De afgelopen weken zijn deze vooruitzichten teruggekeerd, met gelijkaardige effecten. Begin dit jaar zagen de markten het einde van de renteverhoging nog als nabij.
- De komende week heeft dus genoeg in petto om beleggers bang te maken: als de arbeidsmarktgegevens sterk blijven, kunnen ze dalingen op Wall Street verwachten. Volgens het motto: good news is bad news (“goed nieuws voor de economie is slecht nieuws voor de markt”)
- Maar volgende week wordt ook interessant: op dinsdag 14 maart worden de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt. Uit een voorindicator van de Fed blijkt al dat de inflatie weer zou toenemen. De Fed komt op 21 en 22 maart bijeen om te beslissen over het monetaire beleid, de week erna.
(nd/fjc)