Wall Street opent in het groen: S&P500 en Nasdaq hebben verliezen door coronacrisis al goedgemaakt

De Amerikaanse beurzen openen in het groen op maandag na het verrassend positief banenrapport dat vorige week uitkwam. De S&P500, die de 500 meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven in de VS oplijst, heeft intussen nagenoeg alle verliezen door de coronacrisis opnieuw goedgemaakt.

De S&P 500 staat op dit moment op 0,7 procent verlies voor dit jaar. Dat terwijl de brede index in maart op jaarbasis nog 30 procent in het rood stond.

Het verbazingwekkende banenrapport van vrijdag voedt het optimisme dat de grootste economie ter wereld het ergste economische leed door het coronavirus achter de rug heeft. 

Toch waarschuwen veel beursanalisten dat, hoewel het goed is dat het beurssentiment verbeterd is, het voorbarig is om te stellen dat de Amerikaanse economie op weg is naar herstel. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds in meer dan een derde van de Amerikaanse staten. 

Opnieuw luchtvaart

De Dow Jones opende 250 punten hoger een uur na de opening, een klim van ongeveer 1 procent. De S&P500 noteert 0,4 procent winst. Tech-index Nasdaq schommelt een uur na de opening rond de nul, nadat hij vrijdag hoogterecords brak. 

De indexen worden opnieuw in het groen gehouden door aandelen van de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dat wijst erop dat het afbouwen van de lockdowns de binnenlandse luchtvaart weer aangewakkerd heeft. 

Ook de energie-aandelen doen het goed nu de OPEC en Rusland aangekondigd hebben de productiebeperkingen te verlengen tot en met juli, om zo de olieprijs op een aanvaardbaar niveau te houden.

Aandelen die gebaat waren bij telewerken en thuisblijven profiteren dus minder van het einde van de lockdowns. Netflix, Microsoft en Zoom Video noteerden stevige verliezen, respectievelijk 2 procent, 1,4 procent en 4 procent.

Fed

Nu kijken beleggers vooral uit naar de toespraak van Fed-topman Jerome Powell komende woensdag. De Amerikaanse centrale bank zal de data uit het banenrapport interpreteren en het monetaire beleid daaraan misschien aanpassen. Verwacht wordt dat de Fed woensdag na een vergadering van twee dagen verdere stimuli zal aankondigen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20