Wall Street heeft bitcoindroom begraven

De traditionele financiële wereld heeft de uitbouw van zijn activiteiten rond cryptovaluta de voorbije periode nagenoeg stopgezet. Weliswaar heeft niemand de handdoek definitief in de ring gegooid en een aantal partijen blijven verder in de constructie van infrastructuur voor de handel in virtuele munten investeren, maar toch zijn de meesten op de rem gaan staan toen de waarde van het digitale geld compleet bleek in te storten. Dat zegt Alastair Marsh, specialist cryptovaluta bij het persbureau Bloomberg.

“Goldman Sachs was een van de traditionele financiële groepen die een grote interesse toonde in digitale activa, die door een meerderheid van de sector nochtans argwanend werden bekeken,” zegt Marsh.

“Er is de voorbije periode op de markt van de cryptovaluta echter zo weinig vooruitgang geboekt, dat velen nu betogen dat het een utopie was te verwachten dat de hype die één jaar geleden rond de digitale munten werd opgebouwd, zich ook naar een reëel product in de portefeuille van Wall Street zou vertalen.”

Verwachtingen

“De markt had onrealistische verwachtingen dat Goldman Sachs of een van zijn sectorgenoten snel een bitcoin-handelsactiviteit zou kunnen starten,” betoogt Daniel Gallancy, chief executive van de fintech-groep SolidX Partners, die in de Verenigde Staten een bitcoin-investeringsfonds hoopt te kunnen lanceren. “Die wensen werden niet door de realiteit ondersteund.”

Goldman Sachs blijft volgens Marsh echter wel een blijvende interesse in cryptomunten hanteren. “Van een echte activiteit is er echter nauwelijks sprake en voor de ontwikkelde producten konden tot nu toe slechts een beperkt aantal klanten worden gevonden. Justin Schmidt, die bij de bank de nieuwe activiteit vorm moest geven, benadrukte dat de toezichthouders zijn mogelijkheden beperken.”

Alastair Marsh geeft toe dat de autoriteiten voorlopig weinig duidelijke richtlijnen geven over de geplande organisatie van de sector. “Banken en beleggers treden dan ook voorzichtig op,” betoogt hij. “De situatie wordt bovendien nog bemoeilijkt door diverse juridische knelpunten, waarbij ook moet afgerekend worden met een aantal partijen die duidelijk malafide of criminele bedoelingen koesteren.”

Morgan Stanley heeft zich eveneens als een van de eerste klassieke financiële groepen op de markt van de cryptomunten begeven, maar tot nu toe is volgens Marsh ook daar niet echt sprake van een sterke ontwikkeling. Hij voegt eraan toe dat gelijkaardige situaties kunnen worden opgetekend bij Citigroup en Barclays.

Terugval

De cryptomunten hebben dit jaar een zware terugval gekend. Eind vorig jaar werd voor één bitcoin nog een bedrag van bijna 20.000 dollar betaald, maar die waarde is nu teruggevallen tot amper 4.000 dollar. “Desalniettemin zeggen cryptospecialisten tekenen te zien dat de instellingen zich voorbereiden, zodat ze de markt kunnen betreden wanneer een nieuwe impuls wordt opgemerkt,” zegt Marsh.

“Ben Sebley, een voormalig trader van Credit Suisse en momenteel crypto-specialist bij NKB Group, vestigt daarbij vooral de nadruk op de infrastructuur die momenteel bij vele partijen wordt gebouwd om een institutionele handel mogelijk te maken.”

Ook Intercontinental Exchange, eigenaar van de New York Stock Exchange, maakte de voorbije zomer bekend een aantal diensten voor cryptohandel te hebben ontwikkeld. “Een ander bemoedigend teken kwam enkele maanden geleden tevens in het bericht dat de Yale University in een cryptofonds zou investeren,” zegt Marsh.

Eugene Ng, een voormalig handelaar van Deutsche Bank in Singapore en oprichter van het cryptofonds Circuit Capital, erkent dat de vooruitgang van de markt weliswaar schijnbaar tot stilstand is gekomen, maar waarschuwt dat dit beeld helemaal niet met de werkelijkheid overeenkomt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.