Wall Street flirt met ‘berenmarkt’, maar beperkt schade na woelige week

De Amerikaanse beursindex S&P 500 stond in de loop van vrijdag even met een verlies van 20 procent tegenover januari op de tabellen, wat technisch gezien als een “berenmarkt” geldt. Maar dankzij een late comeback stappen beleggers toch met een beetje hoop het weekend in.

Belanden de grote beursindexen S&P 500 en Dow Jones in een berenmarkt? Dat was de vraag die Wall Street-beleggers bezighield, ook al is de definitie ervan nogal arbitrair. De term wordt gewoonlijk gebruikt bij een koersdaling met 20 procent van een belangrijke index, tegenover een recente piek. Er schuilt geen harde wetenschap achter.

De S&P 500 zakte in de loop van vrijdag tot iets meer dan 20 procent onder zijn piek van begin januari, maar herstelde in het slot om vrijwel status-quo te eindigen, net als de Dow Jones. De techbeurs Nasdaq ging heel licht in het rood, maar was toch al langer in een berenmarkt verzeild.

“Meer beleggerspijn op komst”

Los van de wat triviale statistiek, houden veel beurshuizen hun hart vast voor wat komen gaat.

“Beleggers die hun beslissingen vandaag baseren op de ervaringen van de afgelopen 12 jaar, argumenteren dat het nu de tijd is om aandelen te kopen. Maar helaas zijn de afgelopen 12 jaar waardeloos voor de besluitvorming van vandaag”, schreef Peter Garnry, hoofd Aandelenstrategie bij Saxo Bank, eerder op de dag.

“De twee terugvallen van de jaren zeventig, en die na de dotcom-zeepbel sluiten beter aan bij de huidige dynamiek. Deze drie terugvallen suggereren dat beleggers meer pijn te wachten staat, en veel langer dan de meesten denken.”

Sinds de Tweede Wereldoorlog waren er volgens LPL Research 17 berenmarkten, die gemiddeld ongeveer een jaar duurden, maar als de berenmarkt samenvalt met een recessie – wat volgens velen niet uitgesloten is – zijn de verliezen dieper.

Wat de beurzen niet helpt, is dat de olieprijs hoog blijft, meer dan 110 dollar per vat. Bij een nakende recessie zou je verwachten dat de vraag naar olie daalt, maar deze keer brengt dat geen soelaas, want ook het wereldwijde aanbod blijft krap.

De beer en de stier

De beer is het symbool voor een dalende markt, zoals de stier dat is voor een stijgende. De beeldspraak zou komen van de manier waarop elk dier zijn prooi aanvalt: de stier met de hoorns omhoog, de beer met de poten omlaag.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.