Waarom zou ik je juist niet aannemen?

Een dergelijke dubbelzinnige vraag tijdens een sollicitatiegesprek zal voor een werkgever twee doelen kunnen dienen. De persoon die belast is met de werving van nieuwe werknemers zal deze vraag dan ook stellen om een evenwichtig beeld te kunnen krijgen van de kandidaten die uitgenodigd zijn voor dit belangrijke gesprek. Voor een werkgever is het dus niet ongewoon om een aantal vragen te stellen in een poging om een aantal van je beperkingen te achterhalen. 

Daarnaast zal bij het in dienst nemen van managers een werkgever graag willen weten op welke manier je om zult gaan wanneer je met je rug tegen de muur staat en je tevens een bepaald probleem op dient te lossen. Het kan zelfs gebeuren dat je de meer antagonistische versie van deze vraag voorgeschoteld krijgt tijdens een sollicitatiegesprek, Maar ook in dat geval zal op de eerste plaats getracht worden om deze vraag te gebruiken als een manier om je grootste pluspunt te achterhalen. De vraag is dan doorgans kort en bondig: “Wat is je grootste zwakte?”. Indien je deze vraag echter correct beantwoord, dan is het eigenlijk eerder een kans voor je die je aan kunt grijpen om uit te blinken ten opzichte van de overige sollicitanten.

Voorbeelden van de beste antwoorden

Aangezien deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek erg lastige te beantwoorden kan zijn, zal deze je absoluut in staat zijn om je op je knieën te dwingen als je er niet goed op voorbereid bent. Het beste antwoord zal duidelijkheid geven ten aanzien van een bepaalde vaardigheid die beschouwd als je sterkste kracht binnen de juiste bedrijfscultuur of de functie waarin je werkt, in tegenstelling tot wanneer je in een andere bedrijfsomgeving of een baan te werk zou worden gesteld. Verschillende situaties kunnen immers niet dezelfde vaardigheden en kwaliteiten van je vragen.

Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld liever binnen functies en bedrijven werkzaam bent die onafhankelijk denken ten aanzien van het geven van beloningen, dan zou je als volgt kunnen antwoorden, “U moet me niet aannemen wanneer u naar iemand op zoek bent die goed gedijt in een omgeving waar er strikte regels worden gehanteerd met betrekking tot de uitvoering van elke taak. Ik werk namelijk beter wanneer er een aantal algemene richtlijnen met een gewenst resultaat worden gegeven, terwijl ik daarbij de nodige speelruimte krijgt over de manier waarop ik deze taak uit ga voeren.”

Een ander voorbeeld van een correct antwoord op deze vraag zou kunnen zijn om een persoonlijkheidstrek te benadrukken die als gunstig gezien zouden kunnen worden voor een bepaalde functie, terwijl op andere werkplekken dat zeker niet het geval hoeft te zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen, “U moet me niet in dienst nemen als een extravert persoon niet goed past binnen uw bedrijf, of bij deze baan. Ik gedij immers prima als er sprake is van interactie met collega’s en klanten. Hoewel ik me wel mijn werk kan blijven richten, is toch ook het opbouwen van positieve relaties met mensen voor mij een duidelijke prioriteit.”

Wees voorbereid op eventuele vervolgvragen

Natuurlijk moet je de vaardigheden en kwaliteiten die je overeenkomen met de functie en het bedrijf aangeven tijdens een sollicitatiegesprek. Verder dien je altijd goed voorbereid te zijn op eventuele vervolgvragen als: “Kun je me een voorbeeld geven van de manier waarop je openhartigheid je heeft geholpen bij het uitvoeren van je laatste functie.”

Je kunt ook een vervolgvraag verwachten in de vorm van een meer directe vraag over je zwakke punten. In dat geval dien je bereidt te zijn om een zwakte te bespreken die niet centraal zal staan binnen de vacante functie. Het is dus zaak om een antwoord te geven dat je kansen op deze baan niet verkleind en bij voorkeur richt je je zo snel mogelijk op je pluspunten zodat het gesprek eveneens een positieve wending zal krijgen.

Vragen over je zwakke punten

Doordat geen mens perfect is en iedereen wel een zwakte heeft, zal het niet geloofwaardig zijn als je beweert dat je geen enkel minpunt van jezelf kunt noemen De compleet tegenovergestelde aanpak werkt echter vaak wel zijn vruchten af. De beste aanpak is dan ook om aan te tonen dat je weet wat je sterke punten zijn, maar ook dat je aangeeft dat je je bewust bent van je zwakheden. Deze zwakheden hebben je echter wel geleerd op welke manier je met je fouten om moet gaan en hoe je deze kunt verbeteren. Je zwakheden zullen je succes die niet in de weg hoeven staan. Uiteraard kiesje bij voorkeur een zwak punt van jezelf om te bespreken die minder van belang is voor de functie waar je voor solliciteert. Hierbij kun je onder andere denken aan vaardigheden als time management of organisatie, in plaats van iets als een gebrek aan belangrijke kennis, ervaring en/of vaardigheden voor de prestaties binnen de vacante functie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00