‘Anywhere jobs’: waarom telewerk ons uiteindelijk 1 op elke 5 jobs zal kosten

Een op elke vijf jobs dreigt vanuit de rijke landen naar arme landen te verkassen als gevolg van de toenemende populariteit van telewerken. Dat is de conclusie van een opgemerkte studie van het Tony Blair Institute for Global Change.

De studie werd in Groot-Brittannië verricht en concentreert zich op de situatie daar, maar ze is van toepassing op alle ontwikkelde landen. De jobs die zouden verdwijnen situeren zich voornamelijk in de dienstverlenende sector en dat als gevolg van de massale invoering door bedrijven van telewerken tijdens de pandemie. Voor die bedrijven zat er toen weinig anders op dan hun werknemers toe te laten vanop afstand te werken.

Dat heeft ertoe geleid dat bedrijven begrepen dat sommige van hun teams op afstand konden werken, zonder dat de kwaliteit van het werk eronder te lijden had. Vaak zelfs met een positief effect.

Dat heeft uiteraard gevolgen. Een daarvan is dat bedrijven de omvang van hun kantoren zullen kunnen reduceren, omdat steeds meer mensen van thuis uit zullen werken. Maar het jobverlies zal eerder een rechtstreeks gevolg zijn van het feit dat als een goed betaalde functie vanop 50 km van kantoor kan worden uitgevoerd, diezelfde job ook vanop 5.000 km afstand gedaan kan worden.

Dus waarom zou een werkgever beter betaalde en sociaal duurdere binnenlandse arbeidskrachten niet vervangen door werknemers uit landen met lagere lonen en minder sociale bescherming?

Volgens het Tony Blair Institute for Global Change gaat het niet om een marginaal verschijnsel, maar zit er een massale shift aan te komen die enkel in Groot-Brittannië al 5,9 miljoen jobs zal kosten. ‘Local workers’ zullen dus plaats moeten maken voor ‘anywhere workers’. Van computerprogrammeurs tot grafisch ontwerpers en nog een massa andere jobs…

De conclusie van de studie is grimmig:

‘Als er niets aan gedaan wordt, zal de outsourcing en offshoring van deze banen politieke, sociale en economische gevolgen hebben die vergelijkbaar zijn met de instorting van de industriële werkgelegenheid in de jaren ’70… maar dan in een versneld tempo….’

Lees ook:

(jvdh)

Meer