Waarom strijken we onze kleren?

Kleren strijken is een eeuwenoud ritueel. De oude Egyptenaren streken hun kleren met zware stenen. De Chinezen gebruikten de eerste hete ijzers. Een Amerikaan patenteerde het eerste elektrische strijkijzer in 1882.

Maar waarom is strijken zo belangrijk? Verfrommelde kleren hebben geen enkel functioneel nadeel. Het enige dat een net gestreken hemd bewijst is dat je tijd, moeite en middelen hebt gestoken in een oud, maar nutteloos sociaal ritueel, schrijft Seth Stevenson op Slate.com.

Een strijkbeurt is als een facelift voor je kleren. Het geeft je een vals gevoel van jeugd en gladheid, maar je hebt het eigenlijk niet nodig. Gekreukte kleren tonen de stof zoals ze is.

Stevenson roept daarom op tot de beëindiging van het eeuwenlange gevecht tussen mens en kreuk en eist niets minder dan de bevrijding van de tirannie van het strijkijzer.

Ik ben een net mens, maar strijk mijn kleren nooit,’ zegt hij. “Mijn kleren zijn gekreukt, maar ik voel geen schaamte.” Volgens Stevenson heeft het immers geen nut om je kleren te strijken.

De voordelen van ongestreken door het leven te gaan?

  • Je verspilt geen tijd aan je strijkplank.

  • Je geeft geen geld uit aan overbodige wasserijdiensten en strijkproducten.

  • Je raakt niet langer gestresseerd over pietluttigheden als de netheid van je hemd.