Vandaag hebben de vakbonden van de openbare sector een nationale stakingsdag gehouden. Hun leden hebben het werk neergelegd omdat ze onder meer een hoger loon willen. Die staking was niet zonder gevolgen. Zo werd onder meer een aanzienlijk deel van het openbaar vervoer lamgelegd. De acties van de werknemersorganisaties kunnen hoe dan ook op niet veel begrip rekenen van de premier Alexander De Croo en de werkgeversorganisaties.
De stakingsdag van de vakbonden was vandaag voelbaar in tal van sectoren, gaande van de kinderopvang tot het openbaar. Centraal thema bij de acties was het behoud van koopkracht. Zo zijn de werknemersorganisaties niet te spreken over de loonsverhoging van maximaal 0,4 procent die de arbeiders en bedienden krijgen bovenop de automatische loonindexering. Dat is volgens hen veel te weinig. De nationale staking kon hoe dan ook op weinig begrip rekenen van onder meer de premier en de werkgeversorganisaties.
Automatische loonindexering
“In een land als België wordt koopkracht automatisch gecompenseerd, als een van de weinige in Europa”, liet De Croo vandaag weten. “In Nederland en Frankrijk is men nog aan het onderhandelen, over wat zal gebeuren, bij ons hebben de ambtenaren al drie, vier keer automatisch loonsverhoging gekregen.”
Ook de werkgeversorganisaties reageren scherp op de stakingen. “De vakbonden hebben oogkleppen op. Ze blijven bewust blind voor de precaire situatie in de rest van de wereld. Er woedt een oorlog in Europa”, merkt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, op in een persbericht. “In België zien we door de automatische loonindexering de loonkostenhandicap met onze buurlanden zienderogen oplopen, ten koste van onze economie en welvaart. We spelen met vuur en de rekening zal later dubbel betaald worden.”
“Algemene malaise”
In een interview met Het Nieuwsblad spreekt Chris Reniers, topvrouw van de socialistische vakbond, van een “algemene malaise” in de openbare dienstensector. Volgens Maertens is dat een erg wazige motivatie die “het gebrek aan echte argumenten verbergt.”
Hij voegt eraan toe dat de koopkracht van de werknemers wel degelijk blijft stijgen. Het reëel beschikbaar inkomen van de Belgische huishoudens zal volgens de Nationale Bank met 6 procent groeien in de periode 2022-2024.
Danny Van Assche, topman van UNIZO, waarschuwt op zijn beurt dat de bedrijven nu voor heel wat uitdagingen staan. “Ze dreigen onderuit te gaan vanwege enorm stijgende energie- en grondstofkosten. En in België komt daar ook nog eens het loonverhaal bij. Dat is een explosieve cocktail”, zei hij maandag in aanloop naar de staking. “En daarom is het voor ons totaal onbegrijpelijk dat de vakbonden elke maand actie voeren om te eisen voor een onmiddellijke, reële loonsverhoging, nét nu de bedrijven aan het kraken zijn. Het zijn de ondernemingen die voor onze welvaart zorgen.”
“We zouden beter rond de tafel zitten om te werken aan een beter en breder kader voor welvaartscreatie in dit land in plaats van energie te verspillen aan onverantwoorde en gevaarlijke stakingen. De vakbonden poken daardoor de extremen op en maken toekomstige hervormingen minder waarschijnlijk”, besluit Maertens.
(lb)