Waarom kunnen vrouwen verschillende orgasmes hebben en mannen niet?

Het mannelijk geslachtsorgaan is perfect ontworpen om met elke stoot zoveel mogelijk sperma van andere mannen te verwijderen en het eigen zaad zo diep mogelijk in de vagina te lozen. Dit beweert Jesse Bering in zijn boek ‘Why is the Penis Shaped Like That?: And Other Reflections on Being Human’.

Bering vindt die stelling natuurlijk niet zelf uit. Hij verwijst naar een studie van Gallup, waarin de conclusie luidt dat de penis net de juiste vorm heeft om de kans op bevruchting te vergroten – en die op bevruchting door andere mannen te minimaliseren.

De vorm van de penis creëert een zuigeffect in de vagina dat het sperma van concurrenten efficiënt verwijdert. De eikel fungeert als een spons die sperma aantrekt en weghaalt uit de cervix. Met elke stoot wordt ‘vijandig’ sperma dan verwijderd, terwijl het eigen zaad zo diep mogelijk wordt gedeponeerd.

Deze functionele theorie verklaart eveneens waarom vrouwen verschillende orgasmes kunnen hebben en mannen niet. Een man zou immers zijn eigen sperma wegvagen als hij verschillende malen per sessie ejaculeert.

De typische post-ejaculatie effecten van mannen – deflatie van de penis, moeheid, hypergevoeligheid, tijdelijke impotentie – zouden dus het gevolg zijn van de vorm van hun geslachtsorgaan en de functie ervan.