Waarom kopen Belgen een huis in een Nederlandse grensstreek?

Belgen die op de grens met Nederland wonen, komen soms in verleiding om bij onze noorderburen een woning te kopen. Het is namelijk goedkoper om aldaar vastgoed te kopen.

In het nieuws: In een artikel van De Morgen lezen we dat meer en meer Belgen zich vestigen in Putte, een gemeente dat wordt opgedeeld door de Belgisch-Nederlandse grens.

  • Het aantal landgenoten dat naar Putte trekt, is opvallend groot. De afgelopen vijf jaar waagden er zo’n vijfhonderd de oversteek. Ze zijn daarmee goed voor een derde van de ongeveer 4000 inwoners van het Noord-Brabantse deel van het dorp.
  • Ze doen dat niet omdat het zoveel gezelliger is in Nederland. Neen, veel landgenoten doen dat uit financiële overwegingen. Zo moet je bij onze noorderburen slechts 5 procent van de aankoop van een woning zelf financieren. Volgens de richtlijnen van de Nationale Bank van België (NBB) mogen de kredietgevers in het merendeel van de gevallen pas een lening toekennen wanneer de quotiteit (de verhouding tussen het kredietbedrag en de actuele waarde van een woning) maximaal 80 à 90 procent bedraagt. 
  • “Met minder dan 5.000 euro in handen, voor notaris- en bankkosten, kan je die grote stap hier al zetten”, merkt makelaar Jan-Kees Vader op in een interview met HLN.be.
  • Voorts zijn de betaalde interesten in Nederland fiscaal aftrekbaar.
    • In Vlaanderen bestaat er geen fiscaal voordeel meer. De Vlaamse woonbonus werd in 2020 afgeschaft. De registratierechten werden toen wel verlaagd tot 6 procent voor wie een eigen en enige woning koopt. Enkele jaren later volgde een nieuwe belastingverlaging. Wie vandaag een eigen woning aanschaft, betaalt 3 procent registratierechten. Het tarief is gestegen van 10 naar 12 procent voor wie een tweede woning aanschaft.
    • Vader voegt eraan toe dat wie jonger is dan 35 jaar tot een aankoopbedrag van 510.000 euro geen overdrachtsbelasting – vergelijkbaar met de registratierechten in ons land – moet betalen.

Vlaanderen wil jongeren helpen om woning (in eigen streek) te kopen

Opgemerkt: De betaalbaarheid van de woningen in Vlaanderen, en België in het algemeen, is al een tijdje voer voor discussie. Terwijl de vastgoedprijzen in tal van andere landen door de stijgende rentes afnemen, blijven die in ons land in de lift zitten. Dat zorgt ervoor dat voornamelijk jongeren het moeilijk hebben om een huis te kopen.

  • Om jongeren daarbij te helpen, heeft de Vlaamse regering onlangs de Vlaamse Woonwaarborg voorgesteld. Indien de quotiteit hoger is dan 90 procent zal de overheid borg staan voor het percentage dat de drempel van 90 procent overstijgt. De borg bedraagt 90 procent van dat surplus. Die regeling gaat normaal in op 1 januari 2025. Die borgstelling moet de banken stimuleren een hypothecair krediet te geven aan mensen die een eerste woonst kopen. 
  • De details: Niet iedereen komt in aanmerking voor de Vlaamse woonwaarborg.
    • Om te beginnen is die regeling er enkel voor wie nog nooit een woning heeft gekocht.
    • Daarnaast geldt die alleen voor nieuwe leningen, en niet voor bestaande. 
    • De aankoopwaarde van de woning wordt gelimiteerd tot 434.830 euro. 
    • Bovendien is de termijn van de waarborg beperkt tot de eerste vijf jaar.
    • De Vlaamse overheid schat dat ongeveer 5.000 leningen in aanmerking komen voor de borg. 

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.