Waarom je beter niet in een Japanse gevangeniscel belandt

Hoewel de Japanse gevangenissen opvallend door hun netheid, orde, veiligheid en stilte, behoort het detentie-regime van het land wellicht tot de meest gruwelijke systemen van de hele wereld. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het Britse magazine The Economist gezegd. De Japanse gevangenissen zouden immers psychologisch een bijzonder zware tol eisen.

“Gewezen gevangenen maken gewag van draconische regels,” meldt The Economist. “Bovendien is het werk in de Japanse gevangenissen bijzonder afstompend en vaak nutteloos.”

“Inbreuken tegen de regels worden gesanctioneerd met eenzame opsluiting. Gevangenen die de doodstraf hebben gekregen, hebben het bijzonder zwaar. Bovendien worden ze niet over een executie-datum geïnformeerd, zodat ze elke dag in onzekerheid leven.”

Geweten

“Japanners hebben de neiging om zich in de plaats van de slachtoffers te stellen en hebben weinig begrip voor verdachten,” zegt Kana Sasakura, een Japans jurist die zich inzet om onrechtmatige veroordelingen te laten herroepen.

“Er bestaat dan ook geen brede beweging om een hervorming van het gevangenissysteem te steunen. Met de conservatieve liberaal-democratische partij aan de macht is er helemaal geen hoop op verandering.”

Een aantal rechters lijkt zich volgens The Economist van de problemen bewust te zijn geworden. “Een rechter die Iwao Hakamada, die bijna vijftig jaar onschuldig in de dodencel zat, in vrijheid heeft gesteld, heeft de autoriteiten beschuldigd valse bewijzen te fabriceren,” aldus het magazine.

“Andere rechters uiten kritiek op de verhoortechnieken. Het grootste gedeelte van hun collega’s blijkt echter pas zijn geweten te vinden wanneer ze hun pensioen naderen en promotie is uitgesloten.” (mah)