Waarom houden mannen van borsten?

Volwassen vrouwen zijn doorgaans ontevreden met hun borsten en toch zijn vrouwenborsten – op het aangezicht na – het eerste waar mannen naar kijken, wanneer ze zich interesseren voor iemand van het andere geslacht.

Over waarom mannen van borsten houden zijn boeken volgeschreven, maar professor psychiatrie Larry Young ontwikkelde een alternatieve evolutionaire verklaring voor de liefde tussen mannen en vrouwenborsten.

Oxytocine

‘Wanneer een vrouw borstvoeding geeft, worden in haar hersenen grote hoeveelheden van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aangemaakt. Volgens de evolutieleer helpt dit moeders om op hun kinderen te focussen. Young meent echter dat deze verbinding ook verklaart waarom mannen zo verzot zijn op borsten.

Wanneer een seksuele partner de tepels van een vrouw stimuleert, veroorzaakt dit bij de meeste vrouwen zowel seksuele opwinding als de aanmaak van oxytocine. Dat proces cultiveert volgens recent onderzoek een intens verlangen bij de vrouw om een diepere band aan te gaan met haar partner.

Met andere woorden: mannen kunnen zichzelf voor een vrouw aantrekkelijker maken door haar borsten te stimuleren. Het proces van natuurlijke selectie maakt in de puberteit borsten al aantrekkelijker voor mannen, waardoor ze diepere banden aangaan met vrouwen en ook meer kans maken om zich voort te planten.

Uniek menselijke trend

Volgens Young is deze evolutionaire trend uniek menselijk. Dit zou enerzijds te maken hebben met de menselijke tendens om monogame relaties te vormen (97% van alle zoogdieren zijn niet monogaam) en anderzijds met het feit dat we rechtop lopen en seks hebben op een manier die mannen toelaat om de tepels van een vrouw te stimuleren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20