Waarom Generatie Z makkelijker geld verdient

Het internet biedt ook tieners alternatieve mogelijkheden om een lucratieve bijverdienste te vinden. Onder meer op online platformen zoals Depop verkopen deze jongeren allerlei textielproducten die door modemerken zoals Nike, Adidas of Ralph Lauren zijn afgeschreven.

Dat meldt journaliste Suzanne Bearne in een bijdrage voor de Britse krant The Guardian. Ondernemende tieners vinden hiermee volgens haar alternatieven voor de vroegere krantenronde of een ochtendploeg in de lokale supermarkt. Deze jongeren slagen er vaak in om in de winkels van de grote merken de restanten van beperkte edities op te kop te tikken en tegen een aantrekkelijke prijs online door te verkopen. “Vaak kunnen met die activiteiten verscheidene duizenden ponden per week worden verdiend,” getuigt Suzanne Bearne. Commentaren op platformen zoals Twitter blijken daarbij vaak een instrument op de populariteit van bepaalde producten bij het publiek in te schatten. Ook wordt dikwijls gemikt op producten die een cult-status hebben gekregen. Vaak starten deze jonge ondernemers volgens Bearne hun zakelijke online activiteiten al op veertienjarige leeftijd. Sommigen werken inmiddels al met vrienden die voor hen aan kledingwinkels gaan aanschuiven om voorraden overschotten te bemachtigen. “Een aantal van deze jonge ondernemers heeft zichzelf al een bepaalde faam toegeëigend,” betoogt Petah Marian, consulent bij het Worth Global Style Network (WGSN). “Sommigen hebben op platformen zoals Instagram al een grote schare volgelingen opgebouwd. Heel wat influencers verkopen inmiddels kledij op Depop. Deze platformen genereren een kruisbestuiving.” “Het fenomeen creëert voor alle betrokken partijen een bonussituatie. Het is ook voor merken positief dat het jonge publiek een grote interesse in hun producten toont. Op die manier wordt een vertrouwen met het merk opgebouwd en kan in de toekomst een hogere omzet worden verwacht.”

Ondernemende geest

Simon Beckerman, oprichter van Depop, zegt dat zijn applicatie de deuren heeft geopend voor een nieuwe generatie ondernemers. “Jongeren zijn niet bevreesd om vanuit hun slaapkamer een bedrijf op te starten,” voert hij aan. “Er zijn aan de activiteiten ook weinig risico’s verbonden. De wereld geeft blijk van zoveel onzekerheid dat het bijzonder aantrekkelijk is geworden om een zelfstandige carrière uit te bouwen.” Volgens Lucie Greene, directeur van de Innovation Group bij JWT Intelligence, vormen deze commerciële activiteiten een cruciale karaktereigenschap van de jongere generatie. “Generation Z toont veel meer interesse in het ondernemerschap dan oudere demografieën,” zegt Greene. “Bovendien zoeken ze voor hun inkomsten een veel creatiever model. Deze jongeren zien zichzelf als merken, creatoren en marketeers. Ze gebruiken sociale media om uit hun invloed ook financieel voordeel te halen.” “Deze groep is opgegroeid als een digital native. De uitbouw van een eigen online winkel op Depop of het creëren van een modehype op Instagram is voor deze leeftijdscategorie een tweede natuur. Deze groep koppelt een opmerkelijk zelfbewustzijn aan een bijzonder grote creativiteit en een sterk inzicht in merken en culturen.” “Deze gedrevenheid weerspiegelt ook hun algemene interesses,” voert Greene aan. “De millennials vormden een generatie die ervan overtuigd was dat iedereen een celebrity kon worden, maar Generation Z gelooft dat iedereen een eigen onderneming kan opzetten.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20