Waarom flirten mannen?

Flirten met een aantrekkelijke vrouw bezorgt mannen een goed gevoel en verhoogt hun hormoonspiegel. Wanneer een man 5 minuten met een mooie vrouw praat gaat zijn testosterongehalte 14% hoger. Gewoon in het gezelschap zijn van een mooi exemplaar van het andere geslacht zorgt al voor een tijdelijke stijging van de testosteron- en cortisolgehaltes; twee hormonen die worden geassociëerd met welzijn en alertheid, aldus een studie van de universiteit van Californië.

Gezelschap van andere mannen heeft dan weer net het tegenovergestelde effect- het niveau van beide hormonen in het lichaam gaat dalen. Mannen zijn dus beter af wanneer ze met hun vriendinnen praten dan wanneer ze met hun vrienden de kroeg in trekken, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek bevestigt resultaten uit een eerder soortgelijk onderzoek waarbij het flirtgedrag van dieren van naderbij werd bekeken. Volgens dokter Leslie Knapp, een biologisch antropoloog van de universiteit van Cambridge, heeft alles te maken met de onderlinge concurrentie om geslachtsrijpe vrouwtjes te vinden. ‘Het heeft allemaal te maken met seks’, zegt ze. ‘Hoge niveaus testosteron verbeteren de seksuele prestaties, terwijl cortisol je helpt om je energie te kanaliseren en je angsten onder controle te houden.’

Het testosterongehalte piekt bij mannen wanneer ze net de twintig voorbij zijn om dan gradueel te verminderen. Gehuwde mannen hebben lagere testosteronniveaus dan vrijgezellen. Verondersteld wordt dat wanneer mannen een vrouw aantrekkelijk vinden hun brein een signaal naar de hypofyse zendt; dat is een klier midden in het hoofd, onder de hersenen, die vele hormonen afscheidt.