Waarom dragen zo veel olympische atleten gekleurde tape op hun lichaam?

Sinds de Italiaanse voetballer Mario Balotelli tijdens Euro 2012 zijn truitje uittrok nadat hij in de halve finale tegen Duitsland een doelpunt had gescoord  en zijn rug met drie dikke strepen blauwe tape gesierd bleek, lopen steeds meer atleten met gekleurde tapes op hun lichaam rond. Ook tijdens de Olympische Spelen lijkt de Kinesio tape – want zo heeft het spul – aan een ware opgang bezig.

Welk geheim schuilt achter dit blauw, roze, zwart of beige kleurenkleefsel, dat zowat overal wordt aangebacht – van de schouders tot de rug, de buik en de kuiten – vragen velen zich af?

De Kinesio tape is een uitvinding van de Japanse chiropractor en acupuncturist Kenzo Kase. Hij beweert dat deze elastische tape de pijn vermindert en de spieren ondersteunt zonder de bewegingen te hinderen, wat andere tapes dan wel doen.

Toch is de Kinesio tape niet echt nieuw. Hij werd al dertig jaar geleden ontwikkeld en werd pas populair tijdens de Spelen van Beijing 2008 toen worstelaars hem gingen gebruiken. Sinds dan is de verkoop ervan met 300% gestegen.

Waan of waarheid, vragen velen zich af. En het blijkt meer psychologisch dan wat anders. Placebo-effect, dus…. Zelfs Kase geeft toe dat de wetenschappelijk bewijs ontbreekt: ‘We hebben meer bewijzen nodig. We hebben geen onderzoeksresultaten. Een aantal atleten die de tape gebruikenzijn nu wel onderwerp van dit soort onderzoek,’ meldt de BBC.

John Brewer, professor Sport aan de universiteit van Bedfordshire, bevestigt dat er vandaag geen wetenschappelijk bewijs is dat aangeeft dat de tape de prestaties verbetert of kwetsuren voorkomt.