Waarom dragen succesvolle mensen de zelfde kleren

 

Hoewel vooral vrouwen ervan worden beticht om soms lange tijd besluitloos voor hun kledingkast te staan, zijn er ook talloze mannen die ’s ochtend niet weten wat ze aan moeten trekken. De meeste mensen beseffen namelijk niet hoeveel tijd ze over het algemeen verspillen om te bepalen wat ze willen dragen die dag of voor een bepaalde gelegenheid. Door deze besluiteloosheid zijn dan ook al talloze mensen te laat gekomen op school, werk of een belangrijke afspraak. Je kunt dus zonder twijfel stellen dat de meeste mensen erg veel kostbare tijd verspillen met het bepalen van, soms onbenullige, details.

Is besluiteloosheid tijdverspilling?

Een outfit die je uit je kledingkast trekt, zal de wereld niet significant veranderen en zal waarschijnlijk zelfs niet eens de dag anders laten verlopen dan wanneer je voor totaal andere kleding zou hebben gekozen. Dit wil echter niet zeggen dat de mode niet belangrijk is voor een mens. Mode heeft immers een gigantische impact op een bepaalde cultuur en op de samenleving waarin je je bevindt. Je zou om die reden dan ook mode kunnen beschouwen als een brandpunt waar aspecten zoals kunst, cultuur en geschiedenis elkaar kruisen.

Kledingkeuze als afspiegeling van de maatschappij

Op het moment dat je bijvoorbeeld de jaren zestig van de vorige eeuw nader gaat bekijken, en dan in het bijzonder de manier waarop mensen gekleed gingen, dan zul je zien dat de kleding die gedragen werd veel meer een weerspiegeling was van de beweging die zich afzette tegen de heersende culturele waarden en de gevestigde orde in die tijd. Je zou simpelweg kunnen zeggen dat kleding kleren veel informatie kan verstrekken over de maatschappelijke waarden en normen in een bepaalde periode en op een bepaalde plaats. Tevens kan er vaak worden gesproken van een te materialistische- en oppervlakkige samenleving. Dit ondanks het feit dat mensen zich zonder twijfel meer zorgen zouden moeten maken om meer belangrijke zaken dan de kleding die zij aan willen trekken. Sommige mensen durven zelfs nog stelliger te zeggen dat het leven van een heleboel personen wordt verkwanseld door overdreven veel aandacht te schenken aan detail.

Eenvoudig, vereenvoudigen

In wezen doe je er verstandig aan om niet te gaan muggenziften met betrekking tot allerlei onbenullige details. Je kunt je leven dan ook een stuk gemakkelijker maken door je aandacht vooral te richten op het grote geheel. Een groot aantal mensen dat succes hebben weten te boeken in hun leven, gebruiken deze denkwijze dan ook elke dag routinematig bij het kiezen van hun outfit. De reden waarom zij deze beslissing hebben genomen, is vrij simpel, namelijk ze vinden het niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook scheelt het hen enorm veel kostbare tijd. Een groot aantal directeur en anderen hooggeplaatste personen dragen dan ook elke dag dezelfde soort kleding.

Tijdbesparing door te vereenvoudigen

Van deze manier van denken kun je echter houden, of er juist een enorme hekel aan hebben, maar ongeacht je mening zul je moeten erkennen dat het werk van een hooggeplaatst persoon een zware last zullen drukken op diens schouders. Als leiders van een land, een omvangrijk bedrijf of grote organisatie hebben deze mensen immers veel uiteenlopende verantwoordelijkheden. Mensen die een hoge positie in de maatschappij bekleden, staan bovendien bloot aan allerlei kritieken, ongeacht wat hij, of zij, doet. Met andere woorden: een hooggeplaatst persoon zal zich met een groot aantal zaken serieus bezig dienen te houden en daardoor liever niet onnodig veel tijd voor diens kledingkast door willen brengen. Prebies om deze reden zullen veel van deze mensen dan ook elke dag een soortgelijke outfit aantrekken. Vaak zal er zelfs verbaasd worden gereageerd als opeens iemand in andere kleding of een afwijkende kleur ten tonele verschijnt.

In de meeste gevallen kiezen hooggeplaatste personen voor kleding in een neutrale kleur, zoals zwart, donkerblauw of grijs. De logica achter deze routine kan zelfs op een erg simpele manier uit worden gelegd: door slechts een paar varianten in je kledingkast te hebben, zal je keuzemogelijkheid worden beperkt. Het proces van geschikte kleding kiezen, kan immers aardig wat tijd kosten, en voor mensen in vooraanstaande posities tijd een kostbaar goed dat ze niet graag verspillen aan dit soort onbenulligheden. Er dienen namelijk een groot aantal andere beslissingen genomen te worden. Uit onderzoek is bovendien vast komen te staan dat door het nemen van een beslissing te vereenvoudigen het vermogen zal verminderen om verder nog beslissingen te nemen. Door de kledingkeuze op een bepaalde manier niet te breed te maken, kun je toch steeds weer vol vertrouwen elke situatie tegemoet treden en direct belangrijke beslissingen nemen.

Succesvol zonder kostuum

Niet alleen directeuren en andere hooggeplaatste personen zullen baat hebben bij deze manier van werken. Zo droeg onder andere wijlen Steve Jobs altijd een zwarte coltrui in combinatie met een jeans en sneakers. Mark Zuckerberg draagt daarentegen in de regel een grijs T-shirt dat voorzien s van een zwarte capuchon gecombineerd met een spijkerbroek op het ogenblik dat hij zich in het openbaar laat zien. Zelfs van een geleerd man als Albert Einstein wordt gezegd dat hij een aantal verschillende varianten van hetzelfde grijze kostuum kocht, zodat hij niet elke ochtend tijd hoefde te verspillen aan het uitkiezen beslissen wat hij aan zou doen.

Al deze mensen baseren hun keuzes dan ook op een zekere luiheid en gemak. Eigenlijk kan dit worden beschouwd als een psychische aandoening waarbij de productiviteit van iemand het gevolg is van mentale uitputting van het maken van te veel niet relevante keuzes. Met andere woorden: door elke dag opnieuw te moeten kiezen voor zaken zoals als wat er als maaltijd op tafel zal worden gezet en welke kleding uit de kast moet worden getrokken, zullen veel mensen minder efficiënt kunnen werken. Dat is dan ook precies de reden waarom mensen zoals Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Albert Einstein het besluit hebben genomen om hun leven te vereenvoudigen door het samenstellen van een eentonige kledingkast.

Onbenullige beslissingen zijn tijdverspilling

Natuurlijk zijn er een heleboel beroemde mensen die succesvol en productief zijn (of waren) die deze manier van denken nastreven. Maar ook door de “gewone mens” wordt een gevarieerde verzameling aan kleding in de regel overschat. Ook deze groep mensen staat erom bekend dat ze erg veel tijd verspillen door zich zorgen te maken over zaken die geen wezenlijke gevolgen hebben. Vaak zullen ze het zelf niet eens doorhebben dat ze dit patroon op een vrij eenvoudige manier kunnen doorbreken.

Druk van de grote massa

Om deze reden wil president José Mujica van Uruguay zich niet aanpassen aan de grote massa en weigert om die reden een stropdas te dragen. Als argument gebruikt hij: de nutteloosheid van het dragen van een stropdas om je nek. Bovendien is hij een felle tegenstander van de zogenaamde consumptiemaatschappij. Door het overconsumeren wordt immers in een heleboel gevallen vergeten om na te denken over (of stil te staan bij) allerlei fundamentele zaken en het verspillen van mankracht ten aanzien van futiliteiten die weinig meer te maken hebben met het geluk van de mens.

De visie van deze president wordt door grote groepen mensen gedeeld omdat de overgrote meerderheid van de wereldbevolking zich schuldig maakt aan geobsedeerd een heleboel waarde hechten aan allerlei materiële zaken. Op de meest essentiële momenten zullen deze spullen immers geen werkelijke echte waarde aan het leven van de mens toevoegen. Het echte genoegen kan daarentegen wel worden geschept uit de wereld samen te brengen en het bevorderen van tastbare- en blijvende veranderingen waar ieder mens beter van zal worden.

Lange- en korte termijneffecten

Indien je een paar nieuwe schoenen gaat kopen, dan zul je je wellicht een relatief korte periode je wat zekerder van jezelf voelen, maar deze aankoop zal je leven niet te wezenlijk kunnen verrijken op de lange termijn. De wereld zou zonder twijfel een zeer saaie plek worden op het ogenblik dat ieder mens elke dag exact dezelfde spullen zouden dragen. Toch kun je wel besluiten om je leven een beetje te gaan vereenvoudigen door het terugbrengen van de tijd die je nodig hebt om na te denken over allerlei zinloze aspecten waar je dagelijks opnieuw mee te maken krijgt. Daarnaast zou je kunnen stellen dat je aanzienlijk minder gestrest, meer productief en meer voldaan door het leven kunt gaan als je minder onbenullige keuzes hoeft te maken. Het leven is immers al ingewikkeld genoeg en je kunt het je in de regel gewoon niet permitteren om door de meest onzinnige kwesties je geluk te laten bepalen. Door de keuzemogelijkheden in je leven te beperken en sterk te terug te brengen, zal het leven zelf dan ook een stuk eenvoudiger worden.

Wat kun je doen?

Op het moment dat je zelf ook droomt van meer succes in je leven, dan doe je er uiteraard ook verstandig aan om zoveel mogelijk tijd te steken in zaken die je zullen helpen om dit je levensdoelen te bereiken. Minder tijd besteden aan het staren naar je garderobe en besluitloos het ene kledingsstuk na het andere beoordelen, kost echter veel tijd. Deze tijd is kostbaar, zeker als je weet dat je nog een lange weg moet bewandelen voordat je jezelf succesvol mag noemen.

Bij voorkeur ga je dan ook een outfit en bijpassende schoenen uitkiezen waar je je prettig en zelfverzekerd in voelt, en waar je in een heleboel verschillende situaties mee kunt verschijnen. Door deze outfit, eventueel met een paar kleine variaties, meerdere keren aan te schaffen, hoef je elke ochtend alleen maar een kledingsset bij elkaar te graaien. Je hoeft immers niet meer te letten op het model of de kleur, hooguit of je een zomer- of wintervariant van een bepaald kledingstuk nodig hebt. Een zelfs dit kun je gemakkelijk ondervangen door speciale seizoensgebonden kledingssets samen te stellen en alleen in het betreffende jaargetijde binnen handbereik op te bergen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20