De prijs van het rode metaal noteert 30 procent lager dan in maart vanwege een krimpende vraag vanuit China.
Koper verhandelt momenteel op de London Metal Exchange (LME) aan de laagste prijs sinds november 2020. Het overgangsmetaal, dat een belangrijke signaalgever is inzake de gezondheid van de wereldeconomie, blijft tekenen van volatiliteit vertonen en bedreigt industriële kopers met forse schommelingen in de waarde van hun voorraden.
Het rode metaal wordt op de financiële markten vaak ‘Dr. Copper’ genoemd omdat het gezien wordt als een voorspeller van economische trends. Koper wordt namelijk in verschillende essentiële producten, zoals smartphones, verwerkt en geldt als een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld.
China houdt adem in voor nieuwe lockdowns
Net zoals tijdens de afgelopen twee jaar, wordt de prijs van koper zwaar beïnvloed door de vraag van fabrieken in China. De uiterst besmettelijke BA.5.2-subvariant van omikron werd deze week aangetroffen in China en Shanghai zag opnieuw een zorgelijke stijging van besmettingen. Chinezen houden hun adem in voor nieuwe lockdowns en dit doet kopers van het metaal aarzelen.
Hoewel de prijs van koper nog piekte in maart, begonnen de lockdowns in China vanaf april een stevige prijsdaling te veroorzaken. De vrees op de markten voor een economische recessie in het westen, wakkert die daling alleen maar verder aan.
China richt zich ondertussen op infrastructurele bouwplannen om zijn ambitieuze groeidoelstellingen van dit jaar te halen. Zo werd er een staatsfonds ter waarde van 75 miljard dollar het leven ingeblazen om nieuwe infrastructuur te financieren. Daarvoor zal heel wat koper nodig zijn.
Onwaarschijnlijk dat China economische terugval kan pareren
Zal dit echter de fluctuerende prijs van koper de kop indrukken? Tijdens de Kredietcrisis kondigde de centrale overheid een stimuleringsmaatregel van 586 miljard dollar aan om de economie aan te zwengelen. De prijs van koper bereikte dat jaar eindelijk een prijsbodem na een scherpe daling.
De onlangs aangekondigde Chinese stimuleringsmaatregel van 220 miljard dollar zal de prijs van koper ongetwijfeld goed doen, maar wellicht niet hetzelfde effect hebben als in 2008. De overheidsschuld van China noteert vandaag een pak hoger dan tijdens de Kredietcrisis. Bovendien kreunt de Chinese economie nog steeds onder de zero-COVID-aanpak en het afbrokkelen van zijn vastgoedsector.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat China zijn kwetsbaarheden zal kunnen beschermen en ondertussen genoeg nieuwe projecten kan financieren om de wereldwijde economische teruggang te compenseren.
(as)