Na een buitengewone rally in 2022 komt koning Dollar weer in het gareel en zal dat het hele jaar blijven doen. Alleen een grote recessie zou voor een versterking kunnen zorgen.
Waarom de dollar in 2023 een moeilijk jaar zal hebben

Waarom is dit belangrijk?
De dollar is al vaak ten grave gedragen, maar blijft de wereldmunt bij uitstek. Zonder de dominantie in twijfel te trekken, zal de dollar na een reeks cyclische gebeurtenissen waarschijnlijk een verdere correctie ondergaan.In het nieuws: De kelderende dollar.
- Sinds het hoogtepunt in september 2022 heeft de dollar 8,3 procent van zijn waarde verloren.
- De greenback begon met zijn slechte wandel in 2018.
- En dat is niet alles: analisten van Goldman Sachs schatten dat de munt tussen de 5 en 15 procent boven zijn reële waarde staat, vanwege zijn zeer goede vorm in de afgelopen jaren.
Beleggers denken dat de dollar verder zal dalen omdat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) naar verwachting in mei zijn laatste renteverhoging zal aankondigen, na een uitzonderlijke cyclus waarin de beleidsrente tot boven de 5 procent is gestegen.
De oorzaken: wat zal de dollar nog meer doen kelderen?
Naast het einde van de renteverhoging zijn er:
- De zwakke groei in de VS, vooral in vergelijking met Azië en Europa.
- De bezorgdheden over het Amerikaanse banksysteem.
- De mogelijke wanbetaling op de Amerikaanse schuld.
- De komst van een waarschijnlijke recessie aan het eind van het jaar.
Is dat goed?
De conclusie: goed nieuws voor veel mensen.
Een zwakke dollar is goed nieuws voor een groot deel van de wereldeconomie. Namelijk:
- Een zwakke dollar verlaagt de kosten van grondstoffen die in dollars worden verhandeld. Dit kan de wereldhandel stimuleren.
- Een zwakke dollar verlaagt de kosten van de terugbetaling van schulden in dollar (opkomende en ontwikkelingslanden en bedrijven).
60 procent van de wereldwijde schuldverplichtingen zijn in dollars, analyseert de Wall Street Journal. En de meeste van deze verplichtingen bevinden zich in opkomende markten. Opkomende landen waren de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor twee derde van de wereldwijde groei. En dat zal ook dit jaar het geval zijn: 70 procent van het groeipotentieel ligt in Azië. China en India zullen volgens het IMF in 2023 naar verwachting meer dan de helft van de wereldwijde groei voor hun rekening nemen.
De euro
Te noteren: de euro zou ook moeten profiteren.
- De ECB is nog niet klaar met haar renteverhogingscyclus: de rente zal naar verwachting nog minstens twee keer worden verhoogd.
- Vermogensbeheerder Amundi verwacht dat de euro dit jaar met nog eens 7 procent zal stijgen, van 1,10 dollar naar 1,18 dollar.
- Er wordt dan ook verwacht dat dit jaar veel kapitaal zal worden gerepatrieerd: sinds juni vorig jaar is al 300 miljard euro binnengestroomd, maar de totale stroom zou bijna 2.000 miljard euro kunnen bedragen.
Maar…
Slechts één scenario kan de dollar versterken: een scherpe recessie.
- Als het beleid van centrale banken over de hele wereld om de inflatie te bestrijden te ver gaat, bestaat het risico van een harde landing. Met andere woorden: een zware recessie.
- In dat geval zou de dollar zijn rol als veilige haven weer moeten spelen. In 2022, na de onzekerheid van de oorlog in Oekraïne, werd de dollar als de veilige haven bij uitstek beschouwd, veel meer dan bijvoorbeeld goud.
(nd/mah)