Waarom daalt de prijs van koper als de economie het zo goed doet?

Na een groeiperiode van bijna vier jaar zijn de koperprijzen dit jaar ingestort. Dit kan mogelijk worden beschouwd als een verontrustend signaal voor de wereldeconomie, ook al hebben aandelen, olie en andere markten zich hersteld. Dat benadrukt Amrith Ramkumar, specialist grondstoffen bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De koperprijzen zijn dit jaar met 4,9 procent gedaald. Met een korte uitzondering twee jaar geleden laat de prijskloof tussen het metaal en de andere grondstoffen de grootste omvang optekenen in twee decennia. Dat is voor sommige beleggers een negatief signaal, aangezien koper in nagenoeg alle producten – van vliegtuigen tot smartphones – wordt verwerkt.

Petroleum

“De achterstand van koper is vooral opmerkelijk omdat olie dit jaar 19 procent in waarde is gestegen en het hoogste niveau in vier jaar heeft bereikt,” zegt Ramkumar. “Olie en koper zijn twee van de meest actief verhandelde grondstoffen.”

Sommige analisten vrezen volgens hem dat een protectionistisch handelsbeleid zal leiden tot vertraging van de economische activiteit en uiteindelijk tot een zwakkere wereldeconomie. Dat zou het verbruik van materialen zoals koper kunnen verminderen. Vooral wordt gekeken naar de Chinese economie, die nagenoeg de helft van de wereldwijde koperconsumptie voor zijn rekening neemt. De Chinese bouwactiviteit groeit immers trager dan eerder was verwacht.

Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat de Japanse economie de eerste drie maanden van dit jaar door de zwakke particuliere consumptie en lagere bedrijfsinvesteringen is gekrompen, waardoor een aanhoudende groeiperiode van meer dan een kwarteeuw is afgebroken. Ook in Europa heeft de economische groei een vertraging gekend.

Sommige analisten wijzen ook naar de hogere rendementen op effecten, waardoor koper en andere grondstoffen voor sommige beleggers minder aantrekkelijk zijn geworden. Tegelijkertijd wordt benadrukt dat de grondstoffen door een sterkere dollar op de Amerikaanse markt bovendien voor buitenlandse klanten duurder zijn geworden.

Adempauze

Een aantal analisten hoopt dat de koperprijzen opnieuw zullen stijgen als de economische cijfers weer aantrekken en de Verenigde Staten en China een compromis kunnen sluiten over het handelsbeleid. Anderen menen dat het koper na het beste jaar sinds het begin van dit decennium even een adempauze neemt en zeggen dat de oplopende olieprijzen uiteindelijk ook andere materialen zullen meetrekken.

Toch moet worden vastgesteld dat het enthousiasme van speculatieve beleggers in koper gevoelig is bekoeld. Tevens wordt aangevoerd dat het product mogelijk lijdt onder een overaanbod.

“Terwijl conflicten in het Midden-Oosten de olieproductie hebben beperkt en de petroleumprijzen daardoor hebben opgedreven, kon in de kopersector dit jaar geen nadeel worden ondervonden van aanvoerbeperkingen en arbeidsconflicten die de periode voordien moesten nog werden opgemerkt,” betoogt Ramkumar.

“De International Copper Study Group zegt dit jaar een klein overschot in het marktaanbod te verwachten, terwijl eerder nog een tekort was voorspeld.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20