Waarom blockchain zo belangrijk is voor crypto’s

Als het om crypto-valuta gaat zijn er 2 termen die altijd op de voorgrond staan: decentralized finance en blockchain. Wat wordt daar nu precies mee bedoeld? In de eerste plaats spreekt men over decentralized finance, omdat er geen partij is die Bitcoin en andere cryptomunten uitgeeft. Ze bestaan uitsluitend op het internet en kunnen niet direct worden beïnvloed door een overheid of andere partij. Dat was ook de bedoeling van de ontwikkeling van deze virtuele munten. In een wereld waar (vrijwel) iedereen een computer heeft, is het mogelijk om een valuta te creëren die echt van het ‘volk’ is en niet van de overheid. Een bijzondere ontwikkeling die nog steeds gaande is.

Wat moet je weten over blockchain?

Blockchain is in feite niets anders dan een nieuwe soort database. Een database is eigenlijk al zo oud als de mensheid zelf. Voordat er computers waren, werd er ook al centraal een grote hoeveelheid informatie opgeslagen in een archief. Daar was iemand dan verantwoordelijk voor het juist opslaan en betrouwbaar houden van al die gegevens. Met de komst van de computer is het eenvoudiger geworden om grote hoeveelheden data centraal op te slaan. Maar daar zit tegelijkertijd ook een probleem. Al die informatie zit op een bepaalde plaats en iemand, de beheerder, is daarvoor verantwoordelijk. Dat zoiets nog wel eens mis gaat, blijkt regelmatig als een grote bank weer eens een storing aankondigt van het bankverkeer via het internet. De database is dan tijdelijk niet bereikbaar. 

De database bij blockchain is anders. Er is geen centrale plaats waar de informatie naartoe gaat en ook een beheerder is overbodig. Het principe zit al in de Engelse term begrepen. Bij blockchain zit de informatie in een ketting van blokjes die aaneen sluiten. Die ketting met gegevens bevindt zich in duizenden computers. Als er een of meer computers uitvallen heeft dat geen enkel effect op de aanwezige informatie. Ook hoeft er geen beheerder aanwezig te zijn. Een transactie wordt op zeer veel plaatsen automatisch gecontroleerd en pas bevestigd als deze controle succesvol is verlopen.

Een week vol onzekerheid 

De spanning aan de Oekraïense en Russische grens vertaalt zich in lagere koersen voor het vijftal cryptomunten dat we volgen. Het percentage geeft de ontwikkeling aan sinds 1 februari.

  • Ethereum: – 2% 
  • Bitcoin: 1%
  • Solana: -11% 
  • Cardano: – 9% 
  • Dogecoin: 0% 

Het voordeel van spreiding is nog steeds duidelijk.

Aankoop van crypto’s 

Het aankopen van crypto’s is erg eenvoudig. Kies wel voor een betrouwbaar platform. Bij LiteBit krijg je nu een bonus van €25 bij een volledig geverifieerd account.

Disclaimer: Het startbudget van € 25 wordt binnen 14 dagen in Euro balans op de rekening van de deelnemer gestort. De deelnemer kan alleen de Euro balans ontvangen als hij/zij in het bezit is van een LiteBit-account en de LiteBit-verificatieprocedure met succes heeft doorlopen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.