Waarom blijven rokers roken?

Rokers weten hoe veel schade ze aan hun eigen gezondheid berokkenen, dus waarom blijven ze het doen? Volgens het onderzoek van de Israëlische wetenschappers Eyal Ert en Eldad Yechiam heeft dat te maken met zelfcontrole.

Uit de studie blijkt dat de reden waarom rokers – hoewel ze zouden kunnen stoppen – toch blijven roken, niets met onwetendheid te maken heeft. Een typisch persoonlijkheidskenmerk van rokers is immers hun kortetermijnperspectief en hun voorkeur voor genot in het heden. Met andere woorden: hun gebrek aan zelfcontrole.

Ert en Yechiam kwamen tot die conclusie door rokers en niet-rokers te onderwerpen aan de zogenaamde ‘Iowa gambling task’ waarbij spelers moeten kiezen tussen het trekken van kaarten uit een ‘risicovol’ spel kaarten met hoge potentiële winsten en verliezen (en meer kans op verlies) en een ander spel kaarten met lage potentiële winsten en verliezen (en meer kans op winst):

  • Het eerste experiment toonde aan dat rokers ““ in tegensteling tot chronische gebruikers van cocaïne en cannabis ““ geen voorkeur hebben voor het risicovolle spel kaarten. Rokers zijn dus niet meer bereid tot het nemen van risico’s.

  • Wanneer de onderzoekers de mogelijke winsten op de korte termijn opdreven, maar het langetermijnverlies constant hielden, bleek dat rokers ongeveer 1,5 maal meer voor de onmiddellijke bevrediging kozen dan niet-rokers.

Gebrek aan zelfcontrole

De wetenschappers besluiten dan dat rokers blijven roken vanwege hun zwakheid voor activiteiten die genot opleveren op de korte termijn, doch op de lange termijn desastreus kunnen worden. Daaruit volgt dat men rokers op het rechte pad kan sturen door de onmiddellijke bevrediging van roken te bemoeilijken, bijvoorbeeld door het niet enkel in gebouwen te verbieden, maar ook er rond.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20