Waarom ben je geïnteresseerd in een functie op een lager niveau?

 

Het is niet ongebruikelijk voor bepaalde mensen om een baan te zoeken die van een lager niveau is dan de functie die zij nu (of in het verleden) uitvoeren. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • de wat oudere werknemers,
  • werklozen,
  • overgekwalificeerde personen,
  • mensen die familieverplichtingen met hun werk moeten combineren,
  • personen die gewoon minder hard willen gaan werken.

Voor deze mensen kan het vinden van een baan op een lager niveau een prima oplossing zijn om toch aan het werk te zijn, maar niet extreem veel verantwoordelijkheden op hun schouders te nemen. Hoewel er vaak een goede reden voor genoemd kan worden waarom iemand deze stap wil zetten, zullen veel personeelsmanagers je toch de vraag stellen waarom je geïnteresseerd bent in een baan op een lager niveau dan je huidige functie. Je beschikt immers over voldoende kwalificaties om op een hoger niveau te werken en te presteren. Het beantwoorden van deze vraag zal dan ook voor veel mensen een zekere uitdaging zijn waarin ze moeten proberen om een werkgever te overtuigen van het feit dat ze zich volledig in zullen blijven zetten voor hun baan, en het dus niet enkel maar rustiger aan willen doen.

Waarom wil je een functie op een lager niveau?

Tijdens een (sollicitatie)gesprek met een werkgever zul je in de regel worden gevraagd om uit te leggen waarom je bereid bent om een bepaalde arbeidsstatus op te geven zijn, je gaat dan immers minder verdienen en daarnaast verlies je eveneens de nodige verantwoordelijkheden. De beste aanpak om het antwoord dat je gaat geven op positieve manier te brengen, is door je te focussen op de aantrekkelijke elementen van de functie die je graag wilt gaan vervullen. In de praktijk betekent dit dus dat je uit dient te leggen waarom je je de stap wilt gaan zetten naar een functie op een lager niveau, in tegenstelling tot een trede hoger te willen gaan op de carrièreladder.

Om je op dit antwoord voor te bereiden kun je het beste een lijst maken van de meest aansprekende activiteiten die betrekking hebben op de baan die je ambieert. Hierbij kun je denken aan voorbeelden van situaties waarin je soortgelijke taken en vaardigheden hebt gebruikt in het verleden. Je laat hierbij duidelijk merken dat je het heel prettig vond om dergelijke werkzaamheden uit te voeren. Je laat bovendien zien dat je ook binnen deze functie succesvol kunt zijn en je erg tevreden zult zijn met het werk dat je dient te doen. Om je verhaal te staven is het goed als je een aantal voorbeelden aan kunt halen van successen die je inmiddels hebt geboekt en positieve feedback die je hierover hebt ontvangen. 

Sluit je vorige baan aan op de nieuwe lagere functie

Om je antwoord op de juiste manier te kunnen geven doe je er verstandig aan om alle verbindingen op te gaan zoeken die er bestaan tussen de aantrekkelijke aspecten van je huidige, of meest recente, baan en de lagere functie die je voor ogen hebt. Op het moment dat je bijvoorbeeld nu werkt als een technisch directeur, dan zou je als meest stimulerend aspect van dit werk het, samen met je team van ingenieurs, oplossen van ontwerpproblemen kunnen zijn. Je zou dus kunnen refereren aan het uitvoeren van technische werkzaamheden, in plaats van allerlei managementtakenuit te voeren, om je stap naar een lager functieniveau uit te leggen.

Andere redenen om je antwoord te ondersteunen

Om je wens, om een baan te krijgen op een lager niveau, dien je ervoor te zorgen dat je een aantal ondersteunende redenen kunt vinden die deze gewenste verandering zouden kunnen staven. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jezelf minder behoefte hebt aan inkomen in de fase van je leven waar je nu in zit, in het bijzonder wanneer je de job op dit hogere niveau op de eerste plaats hebt gekozen vanwege het riante inkomen. Momenteel kunnen bijvoorbeeld je kinderen hun studie af hebben gerond of ben je in staat om kleiner te gaan wonen. Een lager inkomen zal dan dus geen verandering van je levensstandaard hoeven te betekenen waardoor je met een gerust hart een stapje terug kunt doen op je werk.

Op het ogenblik dat je solliciteert naar een baan op een lager niveau. In plaats van te kiezen voor een leidinggevende functie, dan kun je je gesprekspartner vertellen dat je een groot aantal werkuren per week maakt, maar ook dat je nu op zoek bent naar minder verantwoordelijkheden en een wat verminderde werklast.

Een andere, eveneens ondersteunende redenen, is de sleutel om deze verklaringen te koppelen aan passie die betrekking heeft op de lagere functie die je graag wilt gaan bekleden. Je wilt immers een weloverwogen en goed afgeronde zaak hebben voor je nieuwe loopbaantraject. Om je zaak echter te versterken, dien je het sollicitatiegesprek af te sluiten met de vraag: “Zijn er bepaalde onduidelijkheden of kwesties van uw kant over mijn werk die ik nog niet heb beantwoord?” Door deze vraag op een zelfverzekerde en enthousiaste manier te stellen zult je je zeker geen zorgen hoeven te maken over het feit dat je potentiële werkgever je idee niet zal begrijpen of zelfs zal negeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20