Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Op het moment dat je solliciteert voor een nieuwe baan, dan kan het moeilijk zijn om te verwoorden waar je over een jaar zou willen zijn in je carrière, laat staan als je je voor moet gaan stellen hoe dit over ​​vijf jaar zal zijn. Zelfs als je dit wel weet, is het groot belang om voorzichtig te zijn met de beantwoording van deze vraag. Je zult namelijk je antwoord altijd aan dienen te passen aan de job waar je voor solliciteert. Dit soort populaire vragen tijdens een sollicitatiegesprek zullen werkgevers echter helpen om een goed beeld van je te vormen als het gaat om de doelen die je hebt gesteld gedurende je carrière, hoe je deze doelen af gaat stemmen op het bedrijf en hoe waarschijnlijk het is dat je een lange ambtstermijn bij deze onderneming zult uitzitten. Een werkgever zit in de regel namelijk niet te springen om mensen die na een paar maanden of een jaar als weer de onderneming verlaten hebben.

Tips voor het beantwoorden van vragen over je toekomstplannen

Vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld worden over plannen die je hebt voor de toekomst kunnen erg lastig zijn om correct te beantwoorden. Je zult immers eerlijk dienen te zijn, maar daarnaast op een relevante manier je antwoord te formuleren. Een werkgever zal immers alleen geïnteresseerd zijn in je doelen die betrekking hebben op het bedrijf of de sector waarin je wilt gaan werken. (Heb je je bijvoorbeeld als doel gesteld om over vijf jaar een ​​roman te publiceren wanneer je solliciteert voor een baan als accountant, dan kun je dit beter niet vermelden tijdens een dergelijk belangrijk gesprek.)

Verder kan een onduidelijk of vaag antwoord op deze vraag ervoor kunnen zorgen dat een werkgever gaat denken dat je niet voldoende geïnvesteerd bent in je carrière, je niet goed past binnen het bedrijf of je je stiekem ophoog wilt werken. Hieronder hebben we echter een aantal bruikbare tips verzameld die je kunt gebruiken bij het beantwoorden van vragen over de volgende fase van je carrière, waarbij je bevestigt dat je interesse in de vacante baan op de eerste plaatst staat.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Een beeld schetsen van je verwachte loopbaan

Om je goed voor te bereiden op de beantwoording van deze vraag, zul je onderzoek moeten doen naar een redelijke carrière die zou kunnen voortvloeien uit de functie waar je voor solliciteert. Hoeveel tijd blijven bijvoorbeeld werknemers werkzaam in deze functie?

Een wat zijn de volgende stappen die je in deze vijf jaar kunt zetten? Sommige werkgevers zullen duidelijk uitgestippelde wegen hebben die je kunt bewandelen als je carrière wilt maken en hebben deze zelfs steeds vaker op hun website uitgewerkt staan. Beter benader je echter mensen die al werkzaam zijn in dit vak, bijvoorbeeld via familie, vrienden, of beroepsverenigingen, om door middel van persoonlijke gesprekken een precies beeld te krijgen van de mogelijkheden die er voor handen zijn.

Met het tonen van je belangstelling voor deze baan

Het is vaak erg verstandig om je interesse te benadrukken voor de functie waar je voor solliciteert en deze als uitgangspositie te gebruiken voordat je eventueel een volgende stap op de carrièreladder gaat zetten. Op het moment dat het namelijk lijkt alsof je haast hebt om van je vorige baan over te stappen naar een volgende functie, dan kunnen werkgevers zich af gaan vragen hoe gemotiveerd je eigenlijk bent om de taken uit te voeren die bij de vacante baan komen kijken. Een werkgever staat immers te springen om mensen die gelukkig en competent in deze functie zal zijn voor de duur van minimaal één of twee jaar. Het verwerken van een duidelijke reden in je antwoord, die betrekking heeft op je interesses en vaardigheden, waarom je de baan overweegt, kan zeker helpen om je kandidatuur in een positief daglicht te plaatsen (ongeacht de duur dat je als werknemer in dienst wilt blijven bij dit bedrijf).

Wanneer je geen duidelijke loopbaan voor ogen hebt

Niet alle vacatures zijn goede opstapmogelijkheden naar hogere functies. Voor functies op het gebied van bijvoorbeeld advisering, verkoop, evenementenplanning, het onderwijs en het programmeren van computers, zal het perfect zijn om de beheersing van die vacante baan te benadrukken als je je vijfjarig doel moet omschrijven. Je dient dan na te denken over de onderdelen van de functie waarin je uit kunt blinken, bijvoorbeeld in de functie van verkoper kun je zeggen: “Binnen vijf jaar wil ik om erkend te worden als een expert op het gebied van productkennis, zeer nauwe relaties met klanten ontwikkelen, het klantenbestand aanzienlijk uitgebreid hebben met klanten in de eigen regio en misschien zelfs een aantal opdrachten in de wacht slepen van grote nationale klanten.”

Doelen en resultaten

Je kunt je toekomstige doelen ook vermelden in de vorm van resultaten die je zou willen behalen. Op die manier kun je dus vanuit een ander gezichtsveld de beantwoording van deze vraag aanpakken. Je zou dus bijvoorbeeld, als een potentiële leraar binnen een bepaald district die ernaar streeft om de prestaties die behaald worden voor standaardtoetsen te upgraden: “Ik wil graag een aanzienlijke verhoging van het percentage van leerlingen zien dat op of boven het standaardniveau ligt. Dit wil ik bereiken door middel van creatieve educatieve methodes.” Natuurlijk zul je dan wel in staat moeten zijn om enkele voorbeelden te geven van de wegen die je gaat bewandelen om deze doelen te bereiken.

Klimmen op de carrièreladder

Er zijn een paar banen waar je van kunt verwachten om na een paar jaar verder te groeien, waaronder enkele banen als analist die zich richten op investment banking en consulting, maar ook juridische assistenten en assistenten die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek. In dit soort gevallen zul je meer ruimte hebben om te antwoorden op de vraag over je toekomstige doelen, maar je zult nog steeds eerst vast dienen te stellen op welke manier de baan op een logische manier je een stap hoger kan brengen op de carrièreladder. Je zult immers aan een werkgever aan moeten tonen dat je beschikt over de juiste vaardigheden en interesses voordat je in dienst wordt genomen en je carrière eventueel verder uit kunt gaan bouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20