Waar blijft het langverwachte Chinese herstel?

Waar blijft het langverwachte Chinese herstel?
Source: Bloomberg, Getty Images

Bijna drie maanden na het loslaten van het zerocovidbeleid blijft de Chinese economische motor sputteren. Nochtans hadden veel waarnemers voorspeld dat de economie een vliegende start zou maken.

Waarom is dit belangrijk?

Een langzamer dan verwacht herstel van de Chinese economie is deels goed nieuws voor het Westen, omdat het een verdere stijging van de energieprijzen voorkomt.

In het nieuws: Nomura Bank analyseerde de huidige economische situatie in China.

  • In december liet China het gros van zijn draconische coronamaatregelen, die drie jaar lang van kracht waren geweest, vallen.
  • Verschillende analisten hadden voorspeld dat die beleidswijziging zou leiden tot een forse heropleving van de economische activiteit, maar die blijft momenteel uit

Vastgoed: geen herstel in zicht

Details over de vastgoedmarkt in China: Een gemengd beeld.

  • De leningen aan huishoudens, voornamelijk die op lange en middellange termijn, zijn op jaarbasis sterk gedaald.
  • De verkoop van nieuwe woningen ligt onder het niveau van vorig jaar. Dat is een tendens die we vooral in de grootsteden zien.
    • Dat zijn twee elementen die de Chinese economische groei onder druk zetten. Vastgoed is goed voor een kwart tot een derde van het bbp. De problemen in de sector gaan echter verder dan de gezondheidscrisis.
  • Ook het vrachtvervoer presteert ondermaats in vergelijking met vorig jaar.
  • Enkele positieve gegevens: het weg- en pendelverkeer liggen boven het niveau van 2019. Ook worden er meer bedrijfsleningen verstrekt dan vorig jaar.

“Deze gemengde gegevens geven een duidelijke boodschap dat de markten dit jaar niet al te optimistisch moeten zijn over de groei. Dit patroon heeft sterke gevolgen voor verschillende activaklassen en grondstoffen. Het is gerechtvaardigd om deze gegevens nauwlettend te volgen.”

Ting Lu, econoom bij Nomura, in een rapport dat CNBC heeft ingekeken.

Productie op halve kracht

Meer details: ook wat de inflatie betreft, krijgen we gemengde signalen.

  • De Chinese consumentenprijzen zijn in januari gestegen met 2,1 procent op jaarbasis. Dat is de derde toename van de inflatie, na een geldontwaarding van 1,8 procent in december en 1,6 procent in november. Dat wijst op een lichte stijging van de binnenlandse vraag.
  • De producentenprijzen daarentegen blijven dalen. Vorige maand was er sprake van een daling met 0,8 procent, na een afname met 0,7 procent in december. Dat wijst dan weer op een daling van de vraag. Veel bedrijven zijn van plan hun personeelsbestand in te krimpen als reactie op de daling van de export.

Chinees Nieuwjaar

In afwachting: binnenkort krijgen we de cijfers over de detailhandelsverkopen.

  • De detailhandelsverkopen en de consumentenbestedingen zijn een belangrijke indicators om na te gaan hoe het gesteld is met de economische gezondheid van China en de binnenlandse vraag. Eind januari vierden de Chinezen het Chinees Nieuwjaar, wat traditiegetrouw zorgt voor een forse toename van de consumentenbestedingen.
  • De gegevens voor januari worden pas later bekendgemaakt. Sommige analisten menen dat die een kantelpunt in het herstel zullen markeren, het moment waarop de economische groei een versnelling hoger schakelt.

Goed nieuws voor het Westen?

Zoom out: goed nieuws voor de inflatie in onze contreien.

  • Veel waarnemers vrezen dat het Chinees herstel de energieprijzen, met name de gas- en olieprijzen, opnieuw een boost zal geven, met een hogere inflatie in het Westen als gevolg.
    • Door het trager dan verwachte herstel blijft die gevreesde opflakkering van de geldontwaarding momenteel uit.
  • Voor westerse bedrijven die naar China exporteren is het trage herstel weliswaar slecht nieuws. Er is wel sprake van een aantrekkende groei in Europa trekt, maar de heropleving van het ondernemersvertrouwen is deels gebaseerd op de heropening van China.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.