De Waalse begroting zit in de problemen: schulden zullen sterk toenemen

Terwijl N-VA bij de federale regeringsvorming de nadruk legt op de begroting, zullen ook de Waalse regeringsonderhandelaars het over geld moeten hebben. Een nieuw rapport legt een grote uitdaging bloot.

In het nieuws: De Waalse schuldenlast zal de komende 5 jaar met 10 miljard euro toenemen, als het beleid niet wijzigt.

  • Volgens een studie van de universiteit van Namen zullen de Waalse schulden bij ongewijzigd beleid fors zijn toegenomen, van 28,3 miljard euro in 2024 naar 38,7 miljard euro in 2029.
  • De afgelopen jaren waren er veel onverwachte uitgaven, zoals de coronacrisis en de energiecrisis. Ook de investeringen na de overstromingen van 2021 zorgden voor meer uitgaven.
  • MR en Les Engagés hebben dus een lastige oefening voor de boeg, waarbij vermoedelijk stevig bespaard zal worden. Onderhandelaars Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) moeten kijken op welke posten dat dan kan.
  • Bij het kabinet van Adrien Dolimont (MR), Waals minister voor Begroting, komt het nieuws niet als een verrassing. “Onze regio zal haar inspanningen moeten opvoeren om het begrotingstekort te verminderen. We moeten onze verantwoordelijkheid tonen tegenover de toekomstige generaties”, zo verklaart men daar aan de krant L’Echo.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.