VS willen hardere aanpak van China door Europese bondgenoten: “Verschuiving van Amerikanen op dit vlak echt merkbaar”

VS willen hardere aanpak van China door Europese bondgenoten: “Verschuiving van Amerikanen op dit vlak echt merkbaar”
Biden & Xi Jinping — foto: Getty

De Buitenlandse Zaken-ministers van de westerse militaire alliantie NAVO komen vandaag en morgen bijeen in Boekarest om het te hebben over de Oekraïne-oorlog. Maar er zou nog een ander punt hoog op de agenda staan, volgens bronnen van de Financial Times: China.

Waarom is dit belangrijk?

Er bestaat geen eensgezindheid in Europa over hoe moet worden omgegaan met China, ’s werelds op één na grootste economie, maar ook een autoritair, mensenrechten-schendend regime. De VS zijn voorstander van een anti-Chinese houding. Duitsland, de locomotief van de eurozone, is economisch echter erg afhankelijk van het Middenrijk.

In het nieuws: Volgens bronnen van de gerespecteerde zakenkrant FT – regeringsfunctionarissen die op de hoogte zijn van gesprekken tussen de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten – heeft Washington de afgelopen weken bij zijn medestanders gelobbyd om concrete Europese maatregelen om Beijing aan banden te leggen.

  • Ook zouden de VS erop aandringen dat Europese regeringsleiders voortaan het Chinese communistische regime openlijk strenger gaan veroordelen.

“Moedigen eensgezinde Europese aanpak aan”

De quotes: De FT citeert de ingewijden, die anoniem wensen te blijven, over het feit dat de VS een strengere houding van Europese landen tegenover China bepleiten. Het tijdstip, voorafgaand aan een NAVO-top, is daarbij significant.

  • Sense of urgency? “De verschuiving van de Amerikanen op dit punt is merkbaar”, betoogt een van die bronnen. “Het is echt duidelijk dat ze hebben besloten dat het nu tijd is om hier werk van te maken.”
  • Een hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris merkt dan weer op dat de NAVO in juni al tot een nieuw “strategisch concept” had besloten waarbij “de systemische uitdagingen” van China worden benoemd en aangepakt.
    • “Onze gesprekken over deze kwesties gaan door”, klonk het verder. “Wij hechten grote waarde aan een eensgezinde Europese aanpak van China en moedigen deze aan.”

“China richt zich op het schaden van de veiligheid”

Context: In het document waarin die nieuwe NAVO-strategie wordt verwoord, staat te lezen dat “China een breed palet van politieke, economische en militaire middelen inzet om zijn wereldwijde voetafdruk te vergroten en macht uit te stralen”. Dat schreef de Nederlandse zakensite BNR in juni.

  • China’s “kwaadwillende hybride en cyberoperaties en confronterende retoriek en desinformatie zijn gericht op leden van de NAVO en het schaden van de veiligheid van de alliantie”, klinkt het verder.
  • Ook meldt het document dat China probeert om “controle te krijgen over cruciale technologische en industriële sectoren, vitale infrastructuur en strategische materialen en supply chains.”
  • Nog nooit eerder werd de dreiging die van China uitgaat op die manier door de NAVO omschreven.
    • Daarom: “Wat we binnen de NAVO zijn gaan doen, is nadenken over manieren waarop het bondgenootschap die uitdaging [van China] concreet kan aanpakken”, zo stelde Julianne Smith, VS-ambassadeur bij de NAVO, maandag.

Scholz’ blitzbezoek

Verder: Op de NAVO-top in het Roemeense Boekarest vandaag en morgen zal dus worden overgegaan van het “benoemen van het probleem” naar het “aanpakken van het probleem”.

  • Erg mals zullen de Amerikanen vermoedelijk niet zijn voor Duits bondskanselier Olaf Scholz. Die speelde begin november soloslim en bracht een blitzbezoek aan China. Nog voordat Scholz echter één voet op Chinese bodem zette, werd zijn tripje volledig met de grond gelijkgemaakt: te veel een rechtvaardiging van het autocratische beleid van Chinees president Xi Jinping, klonk het.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.