De Amerikaanse minister voor Defensie, Lloyd Austin, kondigde aan de proeven met de Minuteman III intercontinentale ballistische raket enkele dagen uit te stellen, tot de gemoederen tussen China en Taiwan weer wat bedaard zijn. In maart werd de test al eens opgeschoven uit vrees voor escalatie met Rusland.
Normaal gezien zou deze week een Minuteman III-raket, die tot 14.000 kilometer ver kan vliegen en de mogelijkheid heeft kernkoppen te vervoeren, afgevuurd worden vanop de Vandenberg- luchtmachtbasis in California. De raket zou zo bijna elke gebied boven de evenaar kunnen raken; een bijzonder krachtig wapen dus.
Geen goed moment
Nu China bezig is met vier dagen lang durende militaire oefeningen vlakbij de kust van de democratische eilandstaat Taiwan, lijkt het niet het geschikte moment om nu raketproeven uit te voeren. De VS wil, na het bezoek van Speaker of the House Nancy Pelosi aan Taiwan, verdere escalatie met China koste wat kost vermijden. Daarom wordt de raketproef enkele dagen uitgesteld. Een bron vertelde aan Wall Street Journal dat het om een uitstel van 10 dagen gaat.
Het is niet de eerste keer dat de VS een raketproef uitstelt. In maart was ook een test gepland, maar die werd na de invasie van Oekraïne uitgesteld, om geen verdere escalatie met Rusland uit te lokken. Destijds dreigde de Russische dictator Vladimir Poetin met een kernoorlog als de NAVO zich te veel zou moeien met het conflict. Een proef met een raket die elke vierkante centimeter van Rusland kan raken, zou als uitdaging worden gezien.
Grootste formatie in de buurt
Daarnaast gaf Defensieminister Austin ook opdracht de USS Ronald Reagan langer in de buurt van Taiwan te laten patrouilleren. De Ronald Reagan is een supervliegdekschip met plaats voor 90 vliegtuigen of helikopters, en is het vlaggenschip van Carrier Strike Group 5, de enige Amerikaanse formatie die buiten de VS zelf is gestationeerd.
De USS Ronald Reagan kent de Japanse stad Yokosuka als zijn thuishaven, en wordt op zee vergezeld door een konvooi van drie Ticonderoga-klasse kruisers en zeven Arleigh Burke-torpedobootjagers. CSG 5 is daarmee de grootste formatie binnen de Amerikaanse marine, en wordt ingezet in het westelijke deel van de Stille Oceaan.
Nu China grootschalige oefeningen organiseert voor de kust van Taiwan, laaien de gemoederen hoog op. Het Pentagon is dan ook van oordeel dat CSG 5 in de buurt moet aanwezig zijn, om de eilandstaat (en nauwe onoficiële bondgenoot van de VS) te beschermen in het geval van een oorlog. Al zal de aanwezigheid van de grootste formatie binnen de Amerikaanse marine vooral moeten dienen als afschrikking.
(as)