Key takeaways
- De VS evalueren momenteel het mogelijke gebruik van hun Typhon-raketsysteem in een regionaal conflict.
- Er zijn geen plannen om het systeem terug te trekken uit de Filippijnen, ondanks Chinese bezwaren en geplande gezamenlijke militaire oefeningen deze maand.
- Filippijnse functionarissen bevestigen lopende trainingsactiviteiten met het Typhon systeem en de mogelijkheid bestaat dat het ook na september blijft.
Een middellangeafstandsraketsysteem dat door de Verenigde Staten is ingezet op de Filippijnen zal naar verwachting niet snel worden teruggetrokken, ondanks Chinese bezwaren. Bronnen die bekend zijn met de situatie onthullen dat de VS momenteel het mogelijke gebruik van het systeem in een regionaal conflict evalueert.
Het Typhon-systeem werd eerder dit jaar naar de Filippijnen gebracht voor gezamenlijke militaire oefeningen en is daar gebleven. Deze plaatsing, op het eiland Luzon dat uitkijkt over de Zuid-Chinese Zee en dicht bij de Straat van Taiwan, is van strategisch belang voor de VS omdat het hun aanwezigheid in Azië versterkt en dient als een potentiële basis om Taiwan te ondersteunen in het geval van een Chinese aanval.
De reactie van China
China en Rusland hebben deze stap bekritiseerd en beschuldigen de VS van het escaleren van een wapenwedloop in de regio. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lin Jian, uitte zijn grote bezorgdheid over de voortdurende aanwezigheid van het systeem, omdat het de regionale veiligheid bedreigt en de geopolitieke spanningen opvoert.
Ondertussen bevestigen Filipijnse functionarissen dat Filipijnse en Amerikaanse strijdkrachten trainingsoefeningen blijven houden met het Typhon-systeem. Er zijn momenteel geen plannen om het te verwijderen, ondanks de geplande beëindiging van de gezamenlijke militaire oefeningen deze maand.
Samenwerking Filippijnen-VS
Een woordvoerder van het Filipijnse leger noemde de lopende trainingsactiviteiten en benadrukte dat de beslissing over de duur van het systeem in de Filippijnen bij het United States Army Pacific (USARPAC) ligt, een subdivisie van het Amerikaanse leger. Een vertegenwoordiger van USARPAC bevestigde dat Filipijnse legerofficials de mogelijkheid hebben aangegeven dat de Typhon na september blijft en dat soldaten gesprekken voeren over de inzet en integratie met lokale ondersteuning.
Ongenoemde bronnen binnen de Filipijnse regering onthullen dat zowel de VS als de Filippijnen de effectiviteit en haalbaarheid van het systeem aan het beoordelen zijn voor mogelijk gebruik in een conflictscenario. Het doel is om te bepalen hoe goed het mobiele systeem functioneert in deze omgeving en of het gemakkelijk kan worden ingezet wanneer dat nodig is.
De reacties van China
De Typhon, die raketten kan lanceren zoals SM-6s en Tomahawks met een bereik van meer dan 1600 km, werd in april naar de Filippijnen gebracht en markeerde een belangrijke ontwikkeling in de militaire samenwerking tussen de VS en de Filippijnen. Satellietbeelden bevestigen de aanwezigheid op Laoag International Airport in de provincie Ilocos Norte.
Een hoge Filipijnse regeringsfunctionaris verklaarde dat er geen onmiddellijke plannen zijn om het systeem terug te trekken, wat suggereert dat het kan worden teruggestuurd voor reparaties of upgrades nadat het zijn doelen heeft bereikt. Deze functionaris benadrukte de strategische waarde van het behoud van het systeem om China af te schrikken en een gevoel van onbehagen te creëren.
Wereldwijde reacties
China heeft de inzet van de Typhon herhaaldelijk veroordeeld. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie noemde het in mei een zet die aanzienlijke oorlogsrisico’s met zich meebrengt voor de regio. De Russische president Vladimir Poetin verwees ook naar deze inzet toen hij aankondigde dat Rusland de productie van kernraketten voor de korte en middellange afstand zou hervatten.
De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn Chinese collega verzekerd dat de aanwezigheid van het raketsysteem geen bedreiging vormt voor China en de regio niet zal destabiliseren, in een poging om de spanningen te verminderen.
China’s vestingwerken
China heeft verschillende eilanden in de Zuid-Chinese Zee versterkt, die het land grotendeels opeist ondanks een uitspraak van een internationaal tribunaal in 2016 ten gunste van de Filippijnen. Deze versterkte eilanden zijn volgens Amerikaanse rapporten uitgerust met antischip- en luchtdoelraketten. China houdt vol dat zijn militaire faciliteiten op de Spratly-eilanden puur defensief zijn en binnen zijn territoriale rechten vallen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!