VS houden levering F-16’s aan Oekraïne niet tegen

VS houden levering F-16’s aan Oekraïne niet tegen
Poolse betogers roepen Joe Biden op F-16’s te leveren – Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

De F-16-gevechtsvliegtuigen waar Oekraïne al zo lang op hoopt, zouden wel eens sneller kunnen arriveren dan verwacht. Ook de training van Oekraïense crew komt in een stroomversnelling.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne lobbyt al langer voor westerse gevechtsvliegtuigen om de Russische luchtmacht te kunnen bekampen. Vooral de F-16 lijkt interessant: het is een zeer algemeen platform met heel wat mogelijkheden, en is in grote oplage beschikbaar. Veel andere westerse vliegtuigen, zoals de Dassault Mirage of Rafale of de Eurofighter Typhoon, zijn in veel kleinere hoeveelheden gefabriceerd, wat ze minder interessant maakt.

Goedkeuring geven

In het nieuws: Groen licht van het Witte Huis, voor de levering van F-16’s.

  • De Biden-administratie zal bondgenoten die gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij willen leveren, geen duimbreed in de weg leggen. Dat schrijft CNN op basis van goed ingelichte bronnen. Als thuisland van General Dynamics en Lockheed Martin, de fabrikanten van de F-16, dienen de VS hun goedkeuring te geven als de vliegtuigen verder geëxporteerd worden. Daarmee heeft het ook een vetorecht, als het niet akkoord gaat met een levering.
  • Een verzoek voor levering van de F-16 kwam er echter nog niet. Verschillende Europese landen verkennen de piste om Oekraïners op te leiden te leren werken met de vliegtuigen, en Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaven aan te willen kijken naar derde partijen, voor de aankoop van F-16’s. Nederland heeft zelf ook 24 jets die zouden kunnen geleverd worden, maar zover kwam het nog niet. Vermoedelijk wordt gewacht op de eerste resultaten van de training van Oekraïners.

Cursus Engels

De training: Die kan wel eens sneller afgerond zijn dan verwacht. Dat blijkt uit interne documenten van de Amerikaanse luchtmacht, die Yahoo News kon inkijken.

  • Twee Oekraïense gevechtspiloten zouden eerder dit jaar naar de VS zijn overgebracht om te onderzoeken hoe lang een training voor de F-16 zou duren. Beide piloten hebben al ervaring met jets, meer bepaald de MiG-29 en Su-27, beiden van Sovjet-makelij. Net door het verschil tussen de Sovjet-vliegtuigen en de Amerikaanse, gokte het Pentagon eerder dat een omscholing tot 18 maanden kon duren.
  • Na enkele uren les en training op een vluchtsimulator, slaagden de Oekraïners erin de Amerikaanse opleiders te verbazen: op nog geen twaalf uur simulatie slaagden ze erin enkele ‘relatief technische maneuvers’ uit te voeren, zoals het landen met een defecte motor. Geconcludeerd werd dat men maar vier tot vijf maanden nodig heeft om piloten op te leiden, afhankelijk van hun kennis van het Engels.
  • Er zijn echter nog werk- en aandachtspunten. Zo is vooral de avionica, de vluchtinstrumenten en elektrische systemen (zoals radars, vuurleidings- en communicatiesystemen) een uitdaging voor de piloten. De systemen zijn namelijk allemaal in het Engels, waardoor ze eigenlijk bovenop hun cursus F-16 ook een cursus Engels moeten krijgen. Ook de vluchtformatie (waarbij verschillende vliegtuigen samen rondvliegen) is nog onbekend voor de piloten: deze verschil significant van hoe de Sovjet-tactieken worden toegepast.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.