De Verenigde Staten hebben zich de voorbije periode ontwikkeld tot één van belangrijkste petroleumuitvoerders van de wereld.
Dat blijkt uit berekeningen van het persbureau Bloomberg, waar wordt opgemerkt dat de export van olie uit de Verenigde Staten over een periode van vier jaar met 1.600 procent is gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten tijdens het eerste kwartaal meer olie op de internationale markt hebben gebracht dan de gezamenlijke uitvoervolumes van de veertien leden van de Organization of Petroleum Exporting Countries (Opec). Een aantal partijen hebben al een lidmaatschap van de Opec gesuggereerd, maar daarop is geen enkele kans.
Schalierevolutie
“Er was al langer geweten dat de schalierevolutie van de Verenigde Staten een grote producent van olie heeft gemaakt, waardoor het land veel minder afhankelijk werd van import,” benadrukt Bloomberg. “Minder goed geweten daarentegen is dat de Verenigde Staten sindsdien ook gestart zijn met de uitvoer van olie.” In een reactie op het Arabische petroleum-embargo besliste het Amerikaanse Congres in het midden van de jaren zeventig de uitvoer van Amerikaanse olie te verbieden. Amper vier jaar geleden lieten de Verenigde Staten een exportvolume van minder dan vijftigduizend vaten per dag optekenen. Zelfs de kleinste leden van de Opec waren op dat gebied veel groter dan de Verenigde Staten. Naarmate de binnenlandse productie werd opgevoerd, verkochten de Verenigde Staten echter steeds meer voorraden aan landen – zoals Canada – die door vrijhandelsverdragen aan het exportverbod ontsnapten. Anderhalf jaar geleden besliste het Amerikaanse Congres het verbod helemaal in te trekken. “Het duurde enkele tijd voor de binnenlandse producenten een internationale klantenportefeuille konden samenstellen, maar sinds begin dit jaar werd een duidelijke toename van de export opgemerkt,” zegt Bloomberg. Een lidmaatschap van de Opec is echter uitgesloten. Er is immers sprake van tegengestelde belangen en een kartel met prijsafspraken is volgens de Amerikaanse wetgeving bovendien verboden. (mah)