Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vrouwen vloeken nu meer dan mannen

Logo Business AM

07/11/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Vrouwen vloeken – alvast in de Engelse taal – inmiddels vaker dan mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse Economic and Social Research Council, de Lancaster University en Cambridge University Press (CUP).

De volledige resultaten van het onderzoek zijn pas over twee jaar bekend, maar de wetenschappers merken alvast op een aantal opmerkelijke vaststellingen te hebben gedaan. Daarbij is volgens hen onder meer een duidelijke evolutie in het vloeken opgevallen. De onderzoekers registreerden gedurende twintig jaar de dagelijkse conversaties van vierhonderd proefpersonen. In het begin van de jaren negentig bleken mannen per miljoen woorden duizend vloeken te gebruiken. Vrouwen kwamen daarentegen aan amper 167 krachttermen. Twee jaar geleden werden echter bij mannen nog slechts 540 vloeken per miljoen woorden geregistreerd. Bij vrouwen werden daarentegen 546 krachttermen opgetekend.

Onderdrukking

“In het verleden kon er duidelijk een onderscheid worden gemaakt tussen een mannelijk en vrouwelijk taalgebruik,” benadrukt professor Tony McEnery, onderzoeksdirecteur bij de Economic and Social Research Council. “Er waren bepaalde woorden die mannen wel konden gebruiken, maar die vrouwen niet werden verondersteld te zeggen.” “Ook omgekeerd waren er woorden die vrouwen courant gebruikten, maar die mannen nooit zouden uitspreken. Die verschillen zijn echter in grote mate uitgehold.” Anderzijds wordt opgemerkt dat het ruwe taalgebruik sinds het begin van de jaren negentig een belangrijke evolutie heeft laten optekenen. “Een aantal racistische en homofobische woorden die twintig jaar geleden nog heel gewoon bleken, kunnen nu veel minder vaak worden geregistreerd,” benadrukt professor McEnery. “Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat vloeken in het algemeen door de maatschappij meer wordt getolereerd. Men zal dan ook niet mogen verwachten dat krachttermen even vaak zullen worden onderdrukt dan in het verleden.” Vloeken is volgens de onderzoekers vooral kenmerkend voor twintigers en neemt vanaf de vijftigste verjaardag sterk af. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO