Waarom vrouwen niet vies zijn van gehuwde mannen

‘Geld en mooie vrouwen moet je in het donker houden,’ wil een Vlaams spreekwoord. Maar als het aan de onderzoekers van de Oklahoma State University in Stillwater ligt, dan zijn het vooral de mannen die best verborgen worden.

Onderzoekers Melissa Burkley en Jessica Parker lieten 184 heteroseksuele studenten deelnemen aan een onderzoek naar seksuele aantrekkingskracht. Ze vertelden de deelnemers dat een computer hen zou koppelen aan een ideale partner. De helft van de deelnemers was vrijgezel; de andere helft was in een relatie. In beide groepen zaten even veel mannen als vrouwen.

Wat bleek?

‘Het meest opvallende resultaat lag in de antwoorden van single vrouwen. Wanneer ze een vrijgezel kregen aangeboden, toonde 59% zich geïnteresseerd in het verdiepen van de relatie. Maar wanneer de man al in een relatie was, wilde 90% van de vrouwen de uitdaging aangaan. Mannen toonden zich het meest geïnteresseerd in het starten van een relatie, ongeacht of de vrouwen single waren of niet. Vrouwen die al in een relatie waren toonden zich het minst geïnteresseerd en voelden zich iets meer aangetrokken tot vrijgezellen.’

De reden dat vrouwen voornamelijk in gehuwde mannen zijn geïnteresseerd, ligt volgens beide onderzoekers in het feit dat deze mannen al door een andere vrouw werden ‘gescreend’ en als partner werden goedgekeurd, terwijl vrijgezellen toch altijd een vraagteken blijven. Soortgelijk gedrag is in de natuur terug te vinden onder vissen en vogels.

Een andere reden, aldus Burkley, is dat in westerse maatschappijen, vrouwen wordt aangeleerd zich competitief op te stellen, waarbij hun zelfvertrouwen toeneemt wanneer ze een man van een rivale kunnen afsnoepen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20