Vrouwelijk instinct behoedt partner voor contact met andere, ovulerende vrouw

Vrouwen kunnen aan de hand van uiterlijke kenmerken onbewust inschatten of een andere vrouw ovuleert. Op basis van die informatie beslissen ze dan automatisch om hun partner op enige afstand van die vrouw te houden, blijkt uit onderzoek van een team psychologen van de staatsuniversiteit van Arizona.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat ze 478 verloofde of getrouwde heteroseksuele vrouwen een reeks foto’s van andere vrouwen lieten beoordelen. De vrouwen moesten enkel zeggen in welke mate het hen zou storen mochten die vrouwen bevriend raken met hun partner. De proefpersonen hadden geen idee of de vrouwen op de foto’s aan het ovuleren waren of niet en dachten er waarschijnlijk niet eens over na. Toch bleken ze de ovulerende vrouwen anders te beoordelen dan hun niet-vruchtbare collega’s.

Onbewust fysieke aanwijzingen interpreteren

Wanneer de vrouwen op de foto’s in een vruchtbare periode waren ““ volgens de informatie die die vrouwen zelf aan de onderzoekers hadden gegeven ““ wilden de deelneemsters aan het experiment hen systematisch verder uit de buurt van hun partner houden dan wanneer dit niet het geval was. Dat effect werd nog versterkt als de deelneemsters zowel hun partner als de vrouw op de foto als aantrekkelijk beoordeelden.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat mensen onbewust fysieke aanwijzingen interpreteren die aanduiden of een vrouw aan het ovuleren is of niet. “Onderzoek toont aan dat sociale percepties, gedachten en gedrag tijdelijk kunnen veranderen als reactie op ovulatie,” zo besluiten de psychologen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20