Vrouw sliep 35 jaar lang in New York Plaza hotel

Dankzij een wet die langdurige huurders van bepaalde appartementen beschermt is een vrouw uit New York er in geslaagd 35 jaar lang in een luxesuite met drie slaapkamers in het beroemde New York Plaza hotel te verblijven voor amper 500 dollar per maand.

Reguliere gasten van het hotel, dat ooit nog eigendom was van Donald Trump, betalen gemiddeld 1.500 dollar per nacht.

Rent-controlled

‘Rent-controlled’, zo worden de zeldzame appartementen in New York genoemd waar iedereen van droomt. Het zijn appartementen in oudere gebouwen waar de bewoners of hun familieleden vóór 1971 hun intrek namen en waarvan de huurprijs wettelijk is vastgelegd. Het fenomeen is ontstaan na W.O.II, toen de lokale hotelsector langdurige, maar goedkope overeenkomsten met huurders begon aan te gaan om de naoorlogse crisis te overleven. In 2012 was naar schatting nog 1,8 % van de totale New Yorkse verhuurmarkt ‘rent-controlled‘.

Fanny Löwenstein

Eén zo’n appartement bevond zich in één van New York’s meest chique hotels, het New York Plaza. Leo Löwenstein, een niet onbemiddelde bestuurder bij de beurs van New York, huurde het appartement net na de Tweede Wereldoorlog. Dat bleek een gouden zet, want bijna vijftig jaar later woonde z’n weduwe, Fanny Löwenstein, er nog steeds en nog altijd aan dezelfde extreem lage huurpijs.

Trump

Zelfs president Donald Trump, die in 1988 ruim 408 miljoen dollar voor het Plaza neertelde, slaagde er niet in de vrouw te overtuigen te verhuizen. Die verhuis was nodig om het hotel te kunnen renoveren en de kamers om te bouwen tot luxe-condominiums. Uiteindelijk kreeg ze gratis een appartement ter beschikking met zicht op Central Park, dat 10 maal groter was en waar ze tot het einde van haar leven mocht blijven.

Fanny werd berucht, eerder dan beroemd, omdat ze er in slaagde zich aan alles te ergeren en zowat iedereen in het hotel tegen zich in het harnas te jagen. Ze begreep dat het Plaza niets liever wilde dan haar te zien vertrekken. De laatste jaren van haar leven geloofde Fanny dat het hotelpersoneel haar probeerde te vergiftigen en besloot ze uiteindelijk in een ander hotel te gaan wonen, al bleef ze haar appartement in het Plaza tot aan haar overlijden in 1992 behouden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20