‘Vrijmetselaars dwarsboomden onderzoek naar scheepsramp Titanic’ 

De Britse tabloid The Daily Mail claimt dat het onderzoek naar de scheepsramp met de Titanic gedwarsboomd werd door vrijmetselaars. Volgens de krant waren verschillende leden van een Britse overheidscommissie die de ramp onderzocht lid van de loge.

Nadat de Titanicop 14 april 1912 tot zinken kwam voerden de Britse en Amerikaanse overheid elk hun eigen onderzoek naar de verantwoordelijkheden. De Amerikaanse Senaat legde de schuld bij de White Star Line, die eigenaar was van het schip, maar ook bij de Britse Kamer van Koophandel. Die was volgens de rechter te laks was geweest bij haar controle op het schip. Doordat er onvoldoende reddingsboten aan boord waren viel er een groot aantal slachtoffers, aldus de Amerikaanse senatoren.

In Groot-Brittannië kreeg eigenlijk niemand de schuld van het ongeval. De White Star Line, noch de Kamer van Koophandel kon iets verweten worden, aldus de Britse onderzoekscommissie. Het schip had te snel gevaren en was toevallig op een kolossale ijsberg gebotst. Volgens The Daily Mail is die slappe conclusie geen toeval. Ze wijst erop dat zowel de hoofdonderzoeker, de voorzitter van de kamer van koophandel, de directeur van de scheepswerf die de Titanic bouwde én de directeur van de White Star Line vrijmetselaars waren. Ook twee experts die de overheidscommissie bijstonden bleken achteraf lid van de loge geweest te zijn. Hoewel er geen bewijs is dat het onderzoek echt gesaboteerd werd, zo schrijft The Daily Mail, hadden veel betrokkenen er belang bij dat het onderzoek schuldigen, noch verantwoordelijken zou vinden. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20