Engie blijft nog steeds voet bij stuk houden: de werken die de afbraak van de kerncentrale moeten inluiden, staan netjes ingepland, vanaf 23 september, nu vrijdag. En daar veranderen ze niets aan, zo zeggen ze.
In verschillende kranten laat het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) nu wel verstaat “dat er gesprekken bezig zijn op het hoogste niveau”, tussen de Franse energiegroep en de Belgische regering, lees tussen hemzelf en de absolute top van het bedrijf, CEO Catherine MacGregor.
Daarbij zou het de bedoeling zijn om Engie zo ver te krijgen om “niets onomkeerbaar te doen”, aan de nucleaire reactor van Doel 3. Op die manier houden MR, Open Vld en cd&v netjes de deur toch op een kier, voor de verlenging van zelfs Doel 3: daar is het hen politiek om te doen.
Dat met name cd&v aan Vlaamse kant heel fors in de discussie sprong, onder impuls van voorzitter Sammy Mahdi, die koortsachtig meer profiel wil voor zijn partij, heeft iedereen binnen Vivaldi opgemerkt. “Maar dat dossier kleeft in Franstalig België aan Bouchez, die wint daar uiteraard bij. Alleen, heb je die peiling gezien van steun per partij, voor kernenergie? Aan Vlaamse kant is het wel niet cd&v, maar N-VA, aan wie dat dossier het meest gelinkt is”, zo merkt een regeringsbron op.
Dat de premier nu zelf in de dans springt, is niet verwonderlijk: ook voor zijn eigen partij Open Vld is het een belangrijk symbolisch dossier, waar ze wel degelijk op de lijn van MR en cd&v zitten. Alleen zoeken ze, volgens de nieuwe aanpak, daar veel minder luid rond te communiceren.
Opvallend is dat er nu ook een juridische strijd wordt gevoerd, zo meldt De Tijd. De burgerbeweging 100TWh, die helemaal voorstander is van kernenergie, is vrijdag een rechtszaak begonnen tegen zowel de premier, als Engie én minister van Energie Tinne Van der Straeten. Zij dagvaarden die drie, net om elke mogelijke onomkeerbare afbraakwerken tegen te houden.