De reden van je verandering van baan

De personen die binnen een bedrijf belast zijn met de werving van nieuwe werknemers zijn vaak nieuwsgierig naar de reden waarom je van baan wilt veranderen. Ze willen dan ook altijd van je weten waarom je weggaat, bijvoorbeeld omdat je:

  • je kansen wilt vergroten,
  • je op zoek bent naar meer uitdagingen,
  • je op zoek bent naar doorgroeimogelijkheden.

Je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek zal dan ook zeker willen zijn van het feit dat je je vorige baan niet op hebt gezegd vanwege slechte prestaties, moeilijk werkrelaties of omdat je een hekel had aan je werkgever en/of je functie. Bij het beantwoorden van vragen over de reden waarom je naar een andere baan over wilt stappen, is het van groot belang. Een aantal goede reden om op zoek te gaan naar een andere baan kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • het krijgen van meer financiële zekerheid,
  • een verhuizing,
  • je wilt carrière maken.

Hoe geef je de beste antwoorden

Antwoorden dat je van baan wilt veranderen alleen om te kunnen ontsnappen aan een slechte werksituatie is dus zeker niet aan te bevelen. Hieronder hebben we een aantal benaderingen op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om tijdens een sollicitatiegesprek de reden van de verandering van baan op een correcte manier duidelijk te maken.

Het is dus van cruciaal belang om op de juiste manier te reageren op de vraag waarom je van baan wilt te veranderen. Op de eerste plaats dien je de positieve redenen moeten benadrukken waarom je je richt op een baan bij de onderneming waar je momenteel solliciteert. Voor het vinden van een correct antwoord doe je er dan ook goed aan om vooraf de specifieke aspecten van de functie, de bedrijfscultuur en de werkgever te zoeken die goed overeenkomen met je interesses en vaardigheden. 

Het richten van je aandacht op het, op een subtiele manier geven van een andere draai aan het sollicitatiegesprek, zal er dan ook al snel toe kunnen leiden dat je je vorige werkervaring op een positieve manier naar voren kunt brengen en deze kunt gebruiken om je sterke potentieel als toekomstige werknemer te staven. Het is eveneens een geweldige manier om te laten zien dat je je huiswerk goed hebt gedaan door onderzoek te verrichten naar de onderneming van je gesprekspartner voordat je besloot om te gaan solliciteren.

Door de verandering van baan te omschrijven als een manier om je carrière een boost te geven, uiteraard zonder kleinerend te zijn tegenover je huidige werkgever of functie, zul je eveneens positief blijven. Een goede manier om dat aan te pakken, is door de aspecten te noemen van de nieuwe functie die veel lijken op de verantwoordelijkheden die je momenteel hebt. Zelfs op het moment dat de nieuwe baan een hogere status heeft, zou je kunnen zeggen dat je denkt dat deze een springplank zou kunnen zijn voor je toekomstige carrière (natuurlijk wil je het pas hogerop gaan zoeken nadat je de juiste tijd door hebt gebracht in deze eerste nieuwe baan bij deze werkgever en je alle vaardigheden die erbij horen onder de knie hebt ).

Je zou ook kunnen antwoorden dat je het gevoel hebt dat het werk waar je voor solliciteert erg goed afgestemd lijkt te zijn op je loopbaan op lange termijn doelen. In dit antwoord dien je dan wel positieve referenties ten aanzien van je huidige baan te verwerken zodat het voor de werkgever duidelijk is dat je niet op de vlucht bent voor een minder aantrekkelijke werksituatie. Je wilt immers gewoon streven naar een verbetering van een reeds goede werksituatie.

Natuurlijk zul je eventuele negatieve verwijzingen naar het management, je salaris of het aantal uren dat je moet werken, altijd dienen te vermijden bij de beantwoording van deze lastige vraag. In plaats daarvan kom je met een aantal positieve punten ten aanzien van de beloning van het onderhouden van goede relaties met leidinggevenden, collega’s en klanten. Er kunnen je echter ook mogelijkheden worden gegeven om je persoonlijke loopbaanontwikkeling te beschrijven, of te praten over een bijzonder lonende ervaring die je in het verleden hebt gehad met een klant.

Geef een externe reden voor je vertrek

Bij het beantwoorden van deze vraag zou je kunnen verwijzen naar factoren, zoals een verhuizing naar een meer stedelijk gebied of vanwege het feit dat je op zoek bent naar een baan dichter bij huis. Maar in alle gevallen dien je er zeker van te zijn dat het is duidelijk naar voren komt dat dit niet de meest voorname reden voor je is om te solliciteren voor deze functie bij dit bedrijf. De nadruk dient op de eerste plaats te liggen op de geschiktheid van de vacante baan. Misschien dat je zelfs uit kunt leggen dat je op zoek bent naar een manier om je loopbaan in een andere richting te dirigeren, of dat je je vaardigheden op een nieuwe manier aan wilt wenden en deze functie je de mogelijkheid kan bieden om die je vorige werkgever niet voor handen had.

Op het moment dat het een bekend (openbaar) feit is dat je huidige werkgever te maken heeft met een krimpend marktaandeel, of een ander financieel probleem, dan zou je kunnen verwijzen naar deze kwestie nadat je een sterk argument hebt gegeven voor de reden waarom de vacante functie uitermate geschikt is voor je. Je moet er overigens wel altijd voor zorgen dat je geen vertrouwelijke informatie bekend maakt, of dat je een te negatief beeld van de situatie van je huidige werkgever gaat schetsen als je deze vraag beantwoord. Een vage verwijzing naar de problemen van je werkgever zal in de regel dan ook voldoende zijn om je argumenten kracht bij te zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20