Vrachtwagenbouwer Scania schrapt mogelijk 5.000 banen

De Zweedse autobouwer Scania, fabrikant van trucks en bussen, zal mogelijk vijfduizend banen schrapen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De Zweedse onderneming zegt door de coronacrisis tot de maatregel gedwongen te zijn. Door de pandemie is immers de vraag naar trucks en zware bestelwagens ingestort.

Op het hoofdkantoor in Zweden zouden tot maximaal duizend arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen. Scania is ook in België vertegenwoordigd. Het bedrijf heeft in Opglabbeek een groot distributiecentrum in Opglabbeek.

Over de concrete verdeling van de afvloeiingen over de verschillende vestigingen van het concern heeft Scania nog geen verdere uitspraken gedaan. Daarover wil het bedrijf, dat ook motoren voor de scheepvaart en de industrie fabriceert, overleg plegen met de vakbonden.

‘Hoewel het momenteel niet mogelijk is de omvang en de duur van de impact van de crisis te voorspellen, wordt algemeen verwacht dat de vraag naar producten gedurende enige tijd laag zal blijven,’ aldus Henrik Henriksson, topman van Scania. ‘Dat zal zich ook in de transportsector manifesteren. Daarom ziet Scania zich verplicht om zijn wereldwijde personeelsbestand te snoeien.’

Traton

‘Door de crisis moet het aantal consultants en werknemers worden herzien,’ aldus Scania. ‘Ook moeten bepaalde onderdelen van de industriële en commerciële activiteiten aan een grondig onderzoek worden onderworpen. Door de crisis zijn afdelingen zoals verkoop en services met een overbezetting geconfronteerd. Ook de afdeling onderzoek en ontwikkeling is door de terugval van de activiteit geraakt.’

Scania heeft wereldwijd ongeveer 50.000 medewerkers in dienst. Het bedrijf heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns-Amerika. De Zweedse constructeur is in meer dan honderd landen vertegenwoordigd.

Scania is onderdeel van het Duitse vrachtwagenconcern Traton, dat voor 89,7 procent in handen is van Volkswagen. Traton gaf eerder al toe dat zijn operationele winst tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met meer dan twee derde was gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. ‘De coronapandemie heeft grote delen van de wereldwijde autosector nagenoeg tot stilstand gebracht,’ aldus Traton.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20