Vraag naar contant geld stijgt in het Verenigd Koninkrijk

Vraag naar contant geld stijgt in het Verenigd Koninkrijk
Afbeelding van No-longer-here via Pixabay

Key takeaways

  • Huishoudens grijpen als gevolg van de wereldwijde economische instabiliteit steeds meer naar contant geld als vangnet.
  • Het volume van contante transacties is afgenomen, maar het aantal bankbiljetten in omloop is sinds 2022 gestegen.
  • Banken in winkelstraten en bouwverenigingen hebben een toename in de vraag naar contant geld gemeld, waarbij Nationwide Building Society in 2024 een stijging van 10 procent in geldopnames bij geldautomaten zag.

Toenemende vraag naar fysiek geld

Te midden van de wereldwijde economische instabiliteit en zorgen over mogelijke bankstoringen, wenden Britse huishoudens zich steeds meer tot fysiek contant geld als vangnet. Deze trend, die is waargenomen door Victoria Cleland, hoofdkassier van de Bank of England, weerspiegelt het gedrag tijdens de COVID-19 pandemie en de crisis in de kosten van levensonderhoud.

Terwijl het volume van contante transacties aanzienlijk is afgenomen, is het aantal bankbiljetten in omloop volgens gegevens van de Bank sinds 2022 gestaag gestegen. Deze stijging wijst erop dat huishoudens op zoek zijn naar een tastbare bescherming tegen onvoorspelbare economische omstandigheden, aangewakkerd door factoren zoals de oorlog in Oekraïne, handelsonzekerheid als gevolg van de tarieven van Donald Trump en de recente bankstoring in Spanje.

Stijging van geldopnames en gebruik van geldautomaten

Hoewel het gebruik van contant geld is gedaald van meer dan 50 procent van de transacties in 2013 tot slechts 12 procent in 2023, hebben grote banken en hypotheekbanken een merkbare toename in de vraag naar contant geld gemeld. De Nationwide Building Society bijvoorbeeld zag het aantal geldautomaatopnames in 2024 met 10 procent stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor, en schrijft deze trend toe aan consumenten die contant geld gebruiken voor hun wekelijkse budgettering te midden van de hoge inflatie, meldt Bloomberg.

Cleland benadrukte de blijvende aantrekkingskracht van fysieke valuta in tijden van onzekerheid en crisis, en benadrukte de rol ervan als een betrouwbare terugvalbasis wanneer elektronische transacties onbetrouwbaar worden. Ze haalde voorbeelden aan zoals de stroomstoring in Spanje en Portugal eind april, waardoor bank- en betalingssystemen werden verstoord en het gebruik van contant geld voor alledaagse aankopen sterk toenam. Cyberaanvallen op Britse bedrijven hebben ook het vertrouwen in digitale betalingen aangetast, waardoor de behoefte aan een tastbaar alternatief nog groter is geworden.

Wetgeving die contante betalingen verplicht stelt

Ondanks de afname van contant geld als belangrijkste betaalmiddel sinds 2014, waarbij betaalpassen het in 2017 in populariteit overtroffen, keerde de trend in 2022 toen de inflatie omhoogschoot na de Russische invasie in Oekraïne. Deze opleving heeft geleid tot oproepen van campagnevoerders en politici voor wetgeving die winkeliers verplicht om contante betalingen te accepteren, omdat ze erkennen dat contante betalingen nog steeds relevant en belangrijk zijn voor consumenten, met name voor mensen met financiële problemen.

Cleland erkende dat consumenten graag contant geld willen hebben, maar erkende ook dat het gebruik ervan relatief laag blijft. Ze benadrukte ook de rol van contant geld bij het budgetteren, vooral voor huishoudens die worstelen met de uitdagingen van de hoge inflatie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00