Dit publieke mea culpa komt er nadat aandeelhouders hun ongenoegen hebben geuit over de historische overname door aartsrivaal UBS. Zij hebben daarvoor hun goedkeuring niet gegeven.
In het nieuws: Axel Lehmann, voorzitter van Credit Suisse, sprak de aandeelhouders toe op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Zürich.
- Hij verontschuldigde zich omdat hij het verlies aan vertrouwen in de bank, dat volgens hem al lang voor zijn aantreden in januari 2022 was begonnen, niet had kunnen indammen, meldt het persagentschap Bloomberg.
- “We zijn er niet in geslaagd om de gevolgen van de schandalen uit het verleden tegen te gaan en de negatieve krantenkoppen te weerleggen met positieve feiten. Uiteindelijk kon de bank niet worden gered”, aldus de topman.
- “We wilden al onze energie steken in het keren van de zaken en het opnieuw op de rails krijgen van de bank. Ik betreur het dat we daar niet de tijd voor hadden en dat tijdens die noodlottige week in maart onze plannen werden verstoord. Het spijt me oprecht”, voegde hij eraan toe.
Belangrijk: Die bijeenkomst was de eerste gelegenheid in jaren voor beleggers om het management te benaderen.
- Vóór de vergadering hadden de aandeelhouders al hun ongenoegen geuit over het bestuur en de directie van de bank.
- Demonstranten verzamelden zich buiten de zaal waar de vergadering werd gehouden en sommigen stelden een gekapseisde boot op om de ondergang van de bank te illustreren, aldus het persbureau Reuters.
- De aandeelhouders zijn vooral niet te spreken over het feit dat UBS de noodlijdende bank heeft overgenomen zonder hun goedkeuring.
- De Zwitserse regering deed daarbij een beroep op een artikel uit de grondwet dat haar toestaat tijdelijke verordeningen uit te vaardigen “ter bestrijding van bestaande of dreigende ernstige verstoringen van de openbare orde of de binnenlandse of buitenlandse veiligheid.”
- Volgens de Zwitserse centrale bank dreigde een faillissement voor Credit Suisse als de bank niet werd overgenomen UBS.
- Zonder die overname zou er “zeer, zeer waarschijnlijk een financiële crisis zijn ontstaan in Zwitserland en de rest van de wereld”, zei Martin Schlegel, vicepresident van de Zwitserse Nationale Bank, op de Zwitserse televisiezender SRF.
- Tijdens de vergadering hekelde Ethos, een adviesbureau voor aandeelhouders, de “hebzucht en incompetentie van de bestuurders” en “de zeer royale verloningen.”
- “Aandeelhouders hebben aanzienlijke bedragen verloren en duizenden banen worden bedreigd door de overname”, klonk het.
- Om de aandeelhouders gerust te stellen zei Lehmann dat vijf leden van de raad van bestuur zich niet herkiesbaar zullen stellen.
Vermogen spaarders beschermen
Een belangrijk signaal: de ondergang van Credit Suisse heeft aangetoond dat het vermogen van spaarders belangrijker is dan dat van de investeerders, en in het bijzonder die met AT1-effecten in hun portefeuille. Het imago van Zwitserland als financieel centrum heeft een flinke deuk opgelopen.
De context: Er zijn verschillende redenen waarom Credit Suisse over de kop ging.
- Allereerst waren er de talloze schandalen waar de bank bij betrokken was.
- Uiteindelijk heeft de beslissing van Saudi National Bank (SNB), één van de belangrijkste aandeelhouders van de bank, om niet langer kapitaal te investeren in de financiële instelling een bankrun op gang gebracht.
- De ondergang van Silicon Valley Bank ging vooraf aan de crisis bij Credit Suisse, waardoor het vertrouwen in de bankensector al een enorme deuk had gekregen.
- Intussen heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek gestart om na te gaan of enkele banken, waaronder Credit Suisse en UBS, Russische oligarchen hebben geholpen om Amerikaanse sancties te ontlopen.
(ns)